Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborski Poslovno proizvodni coni Tezno so prodane vse nekdanje nepremičnine Cimosa, nadaljujejo pa se aktivnosti za izboljšanje cestnih povezav v coni. Na njenem območju deluje okoli 200 poslovnih subjektov s 3500 zaposlenimi, kar je nekoliko manj kot pred začetkom epidemije.

Potem ko je Cimos lani proizvodnjo v Mariboru zaprl, je ostalo v coni nezasedenih 120 tisoč kvadratnih metrov površine, od tega 6 tisoč kvadratnih metrov pokritih površin. Kot pravi direktor Cone Tezno Gorazd Bende, je pred nekaj dnevi še zadnji kupec kupil še zadnjo Cimosovo nepremičnino. Bende verjame, da bo ta del cone v nekaj letih ponovno v celoti proizvodno naravnan.

Da se bo razvijala še naprej, tudi po izzivu višjih cen energije in epidemije, pa se v coni nadaljujejo aktivnosti tudi na področju infrastrukturne. Gre za 240 metrov ceste, ki bo omogočala prečno povezavo sever-jug oz. širjenje cone proti jugu, kjer bodo pridobili 4 hektarje površin za širitev poslovne dejavnosti. Ta projekt, podprt z evropskim in državnim denarjem, je ocenjen na več kot milijon in pol evrov in se bo začel prihodnje leto, projekt preboja pod železniško progo iz cone proti Leclercu pa je vreden okoli 15 milijonov evrov. »Ta povezava je zdaj široka štiri metre in prenizka, zaliva jo voda. Po novem bo široka dobrih dvajset metrov, primerno poglobljena, tako da jo bodo lahko prečkali tudi vlačilci,« razlaga Bende in dodaja, da je projekt v fazi projektiranja. Začetek gradnje je pričakovan prav tako prihodnje leto.