V Javnem podjetju Snaga in mestni občini Maribor se trudijo slediti okoljskim zavezam in ciljem, zato je bila danes uradna predaja dveh novih vozil, tretje – pometač – pa se jima bo pridružilo v bližnji prihodnosti. Vozila imajo pogon na stisnjen zemeljski plin, njihova skupna vrednost pa je 434 tisoč evrov.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Na zahteve današnjega časa se moramo odzivati z ustrezno sodobno tehnologijo, za to pa so na mariborski občini pridobili 70 odstotkov denarja iz evropskih skladov: »Vem, da bo na ta način delo lažje zaposlenim, z novimi vozili pa bo Snaga lahko vračala mestu sijaj,« pravi župan Saša Arsenovič.

Ogromno se gradi, površine pa je treba ustrezno vzdrževati, da nam bodo še naprej v ponos. In zato je župan na priložnostni slovesnosti Snagi simbolično predal novo smetarsko vozilo Scania L340 in še manjše vozilo volkswagen Caddy, v kratkem pa dobijo še tako imenovanega Pometača. Povprečna starost vozil v Snaginem avtoparku je okrog 11 let, zato je nujna posodobitev, pravi direktor Snage Franc Dover ob opisu najnovejšega vozila: »Tole vozilo, visoko specialno, 255 tisoč evrov, nizka kabina, kar pomeni tudi ergonomsko učinkovito za lažje vstopanje in izstopanje naših sodelavcev, pa tudi 21 kubikov velik keson, kjer se lahko združi 10 ton papirja in kartona.« Z njim pa bodo vsako leto izpustili v ozračje za 300 kilogramov manj ogljikovega dioksida.

Mariborska občina bo, kot rečeno, kupila še visoko tehnološko razvito vozilo Pometač: "Stalo bo okrog 150 tisoč evrov, z njim bomo obdelovali in čistili vse, kar se bo znašlo na tleh," dodaja Franc Dover.

Posodabljanje voznega parka v Snagi se bo še nadaljevalo.