Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V kinu Udarnik se je v skoraj osemdesetletni zgodovini vrtela večina velikih filmov svetovne produkcije, vključno z občasnimi večeri, na katere so vabili filmske avtorje. V času največjega razcveta kinematografije so bile tudi dolge vrste za vstopnice, ki so v času kabelske televizije in videa tako kot drugod začele počasi izginjati. V Kinu Udarnik se zdaj trudi Društvo za razvoj alternativne kulture, Miha Kager ugotavlja, da je stvari, ki bi jih bilo treba urediti v stavbi precej:

»Prvi predprostor je pod spomeniškim varstvom in bi ga moral urediti lastnik, ker noter pušča, do ogrevanja, zunanjega dela, ki je dotrajan, azbestne strehe, do ozvočenja, ki ga ni, lahko naštevamo še in še,« pravi Miha Kager.

Lastnik je Družba za svetovanje in upravljanje, v njej pa so s sedanjim najemnikom zadovoljni, saj menijo, da nekdanji Kino Udarnik zasluži primerne vsebine. V stavbi bo zaživela alternativna kultura, pravi Kager, saj je »bila moja želja približat alternativno kulturo malo širši javnosti in da ni nekaj takšnega, kar bi bilo treba tiščati nekam v kot.«

Udarnik je skozi bogato zgodovino gostil nenavadne, svobodne in provokativne umetniške uprizoritve vse oblik in zvrsti in v društvu upajo, da bo tako tudi ostalo.