Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Število odvzetih brisov za testiranje na koronavirus se je na mariborski vstopni točki v zadnjih dveh tednih občutno zmanjšalo. Vstopno točko so konec maja preselili v prostore Zdravstvene postaje Tezno, ki so sicer močno dotrajani, in tam zdaj delujejo štiri covidne ambulante. Če bo epidemija jeseni ali pozimi dobila nov zagon in bo število testov občutno naraslo, naj bi jo takrat znova preselili v kontejnerje na Cesto proletarskih brigad.

Potem ko so še v začetku julija na mariborski vstopni točki odvzeli v povprečju več kot 100 brisov na dan, jih zdaj okoli 50; samoplačniških je do 10 dnevno. Kljub dotrajanosti ZP Tezno, so njen del z ločenim dostopom in vhodom ustrezno uredili za odvzem brisov in štiri covidne ambulante, pojasnjuje pomočnik direktorja ZD Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus: "Seveda si želimo novo zdravstveno postajo, a te prostore nam je uspelo ustrazno urediti, prepleskati in opremiti štiri covid-amulante: za odrasle, pediatrično, ginekološko in zobozdravstveno."

Ker so vsi pacienti naročeni in jim je na voljo tudi čakalnica, nihče na pregled ali odvzem brisa ne čaka na prostem, razen tistih, ki dan kasneje pridejo po potrdilo o negativnem testu in pri tem ne vstopajo, gre pa za samoplačnike, dodaja Jus.

Covidno točko so na Tezno preselili zaradi poletja in nezmožnosti dela v kontejnerjih ob Cesti proletarskih brigad, a obstaja možnost ponovne selitve prav tja, če se bo epidemia jeseni ponovno razmahnila in bi se močno šovečalo število testirancev.

Ob tem v mariborskem ZD opozarjajo, da za delovanje covidne točke še niso prejeli denarja. Za ZP Tezno pa mariborska občina predvideva gradnjo nove stavbe, vendar še ni znano, kdaj se bo začela.