Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Mariboru občina prihodnje leto načrtuje vzpostavitev dodatnih 100 plačljivih parkirnih prostorov. Dviga cen na javnih parkiriščih za zdaj ne načrtujejo.

Trenutno je v mestu 2405 plačljivih parkirnih prostorov. Prihodnje leto jih bo predvidoma sto več, saj na občini načrtujejo širitev plačljivih območij, razlaga Andraž Mlaker iz občinskega Urada za komunalo, promet in prostor: »Cona se načrtuje zlasti na območju Trubarjeve ulice, Poljančeve ulice in deloma Vinarske ulice v povezovalnem delu, pa v Plinarniški ulici in na Teznu, kjer je predvideno plačljivo parkiranje za avtobuse in tovorna vozila.«

V spremembah proračuna za prihodnje leto bo občina namenila več denarja za vzdrževanje in urejanje novih plačljivih površin. »Parkirišča moramo predhodno urediti s prometno-tehničnega vidika. Ob vzpostavitvi parkirnih mest moramo urediti preglednostne trikotnike, spremljajoče površine, prometno signalizacijo in razsvetljavo, tako da iščemo celovite rešitve,« še razlaga Mlaker in dodaja, da na območju novih plačljivih območij načrtujejo tudi postavitev parkomatov in informativnih totemov EasyPark.

In kaj je z deloma urejenimi parkirišči, ki so jih v upravljanje prevzele Mestne nepremičnine? Na občini odgovarjajo, da bo to občinsko podjetje še letos pripravilo program urejanja zaprtih parkirišč in garaž za leto 2022, tako bodo do konca tega meseca med drugim pripravili analizo za dotrajani garažni hiši v Novi vasi. Najprimernejše predloge za ta objekta pripravlja Gradbeni Inštitut ZRMK. Za zdaj pa ni predvideno, da bi parkirišča, ki jih upravlja Marprom, prevzele Mestne nepremičnine.