Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Potem ko so se včeraj občutno podražili mariborski javni vrtci in športne dejavnosti v objektih Športa Maribor, se kmalu obeta še podražitev parkiranje in odvajanja odpadkih voda. O tem naj bi mestni svet odločal na izredni seji prihodnji četrtek. Ob tem pa naj bi mestna uprava v odločanje ponovno ponudila tudi že zavrnjeno podražitev prevozov z mestnimi avtobusi in gondolo.

Spomnimo, mestni svet je podražitev mestnega potniškega prometa na seji pred tednom dni zavrnil. Zdaj bodo svetniki o dvigu cen vozovnic odločali ponovno, saj, kot pravi direktor Marproma Ranko Šmigoc, sedanje cene niso vzdržne: "Povsem jasno je, da je ekonomska slika upravljanja javnega potniškega prometa z vidika prihodkov, ki jih ustvarjamo sami, in subvencij Mestne občine Maribor takšna, da je potrebna uskladitev cen. Razlog ni samo velik pritisk na mestni proračun, temveč tudi ekonomska podlaga, saj je bila v zadnjih treh letih rast stroškov bistveno višja od sedaj predvidenega dviga cen."

Prav tako bodo po treh neuspešnih poskusih ponovno skušali zvišati ceno gondole. "Veljavni ceniki so stari že več kot 12 let in imamo nevzdržne cene," o vzpenjači dodaja Šmigoc.

Na dnevnem redu bo tudi podražitev čiščenja odpadnih voda, ki bo povprečno gospodinjstvo stalo dobre 4 evre na mesec.

Mariborčani so zaradi podražitev nezadovoljni. V naši anketi so povedali: "Ne strinjamo se. A ne moremo nič. Se pa že zdaj manj vozimo z avtobusi. Ta situacija mi je grozna in sem proti vsem tem podražitvam, ker ne vem, kako bomo sploh lahko prišli skozi. Po mojem bo v center mesta prišlo še manj ljudi, če bodo dražji avtobus in parkiranje. Za nas, ki prihajamo iz okoliških naselj, je to kar pomemben dejavnik. Seveda ljudje ne bodo več prišli v mesto, center je že več let mrtev. Nobena podražitev ni dobrodošla. Vsi si želimo, da jih ne bi bilo. Verjetno je kakšna tudi potrebna, a naj bo čim manjša."

Trenutno mestna uprava išče politični konsenz za podražitve; če jim ga bo uspelo doseči do izredne seje prihodnji četrtek, bosta dražji avtobusni in gondolski prevoz na dnevnem redu že takrat.