Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru spodbujajo e-mobilnost tudi s širitvijo mreže električnih polnilnic za avtomobile. Mariborska občina je letos odprla šest e-polnilnic, do konca leta jih bodo na razpisu izbrani zasebni ponudniki na javnih površinah postavili še 14. Še enkrat toliko polnilnih mest so v Mariboru že postavili različni trgovci, bencinski servisi in elektro podjetja.
Za manj hrupa in izpustov v prometu je mariborska občina kupila hibridni mestni avtobus. Elektrika poganja tudi brezplačno mini vozilo Maister, kmalu naj bi kupili še enega, prav tako je v pripravi nakup novih električnih avtobusov, napoveduje podžupan Samo Peter Medved.
Občina spodbuja tudi e-mobilnost občanov, zato je letos v beli parkirni coni postavila 6 polnilnih mest za električne avtomobile. Dodatne javne površine za postavitev e-polnilnic je občina na razpisu ponudila zunanjim ponudnikom. Po besedah podžupana Medveda je bilo zanimanje veliko, izbrani izvajalci pa bodo polnice kmalu začeli postavljati.
Na kar šestih od teh 14-tih lokacij bo polnilnice postavil elektrodistributer Energija plus; med drugim pri železniški postaji, Ljudskem vrtu in Pohorski vzpenjači. Direktor Bojan Horvat: "V načrtu je postavitev 'počasnih' polnilnih postaj, če se bo pokazalo za potrebno, pa jih lahko nadomestimo tudi s hitrimi."
Energija Plus že zdaj upravlja tri polnilne postaje v svoji enoti v Veselovi ulici, kjer hitro polnjenje traja okoli uro, zadošča za do 300 kilometrov in po besedah Horvata stane okoli 10 evrov. V kratkem bodo prevzeli tudi 9 polnilnih postaj Elektra Maribor v sedmih krajih severovzhodne Slovenije. Ob pričakovanem 10-kratnem povečanju prodaje električnih avtomobilov v Sloveniji v naslednjih petih letih pa nameravajo mrežo polnilnic še širiti, kar bo po besedah Horvata zahtevalo tudi nadgradnjo infrastrukture.
Elektrifikacija mobilnosti je tako izziv tudi za operaterje, ki morajo elektroomrežje s stalnimi vlaganji prilagajati vse bolj elektrificirani družbi.