Na sobotno čistilno akcijo v Mariboru vabijo tudi plakati po mestu. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Na sobotno čistilno akcijo v Mariboru vabijo tudi plakati po mestu. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Sobotni dan bo v znamenju čistilnih akcij. Pripravljajo jo v občini Lenart in mestni občini Ptuj, v dveh delih pa tudi v mariborski mestni občini. V Mariboru bo namreč to in naslednjo soboto spomladanska čistilna akcija "Moji odpadki, moja skrb". Že to soboto, 17. aprila, tako k čiščenju naravnega okolja, okolice blokov, otroških in športnih igrišč vabijo meščane na desnem bregu reke Drave, 24. aprila pa prebivalce mestnih četrti in krajevnih skupnosti na levem bregu reke Drave. Ljudi vabijo, da se na sprehod odpravijo z rokavicami in vrečko ter po poti poberejo manjše odpadke, ki kazijo okolje.

Letošnja spomladanska čistilna akcija bo torej razdeljena na dva dela, prva sobota bo namenjena čiščenju mesta na desnem bregu reke Drave, en teden kasneje bo na vrsti še center mesta ter druge četrti in krajevne skupnosti na levem bregu reke Drave. Kot pove že ime čistilne akcije, "Moji odpadki, moja skrb", organizatorji želijo, da bi Mariborčani prevzeli odgovornost za drobne, skoraj vsakodnevne smeti. "Se pravi, gre za papir, plastenke, steklo, embalaže, vrečke, cigaretne ogorke in podobne stvari," je povedala Neva Pipan z mariborske mestne občine.

V čistilni akciji bodo poleg občanov sodelovala tudi društva in javna podjetja. Mariborsko komunalno podjetje Snaga bo tako poskrbelo za postavitev začasnih zbirnih mest, ki bodo jasno označena, pojasnjuje Irena Bartok: "Po sami akciji, se pravi po 16. uri, pa bodo naše ekipe poskrbele, da bodo še isti dan odpadki s teh zbirnih mest odpeljani in odstranjene vse označbe."

V vsaki mestni četrti ali krajevni skupnosti bo tudi eno zbirno mesto, kjer bo mogoče odlagati zeleni obrez. Sicer pa bo nad akcijo bdel tudi Medobčinski inšpektorat, predvsem po njenem koncu, pravi Franjo Švajger: "Da se ne bi na teh mestih še dodatno pojavljajo, kar se je včasih dogajalo, da so ljudje kljub temu, da se je akcija končala, še prinašali te stvari."

Čistilna akcija "Moji odpadki, moja skrb" bo v Mariboru obe soboti potekala v vsakem vremenu.