Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Ta petek naj bi se v srednjih šolah prvič samotestirali dijaki, učenci zadnje triade osnovne šole pa po prvomajskih počitnicah, so napovedali na ministrstvu za izobraževanje. Ravnatelji imajo več zadržkov do njegovega izvajanja v šoli, med drugim tudi zaradi stigmatizacije učencev. Na maturi bodo veljale prilagoditve, sprejete že decembra, in dodatnih ne načrtujejo, pripravljajo pa protokole za maturante v karanteni.

Samotestiranje je deležno mešanih odzivov; dijak mariborske II. gimnazije Matic Gosak, ki je bil eden tistih, ki so februarja na Trgu svobode zahtevali odprtje šol, ga podpira: "Da se testiraš in s tem paziš na druge, je najmanj, kar lahko narediš in dokler ima stvar pozitne posledice, nimam nič proti temu."

Ravnatelji srednjih šol, ki so jih pretekli petek seznanili s podrobnostmi samotestiranja, imajo več pomislekov. Ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik: "Želeli smo si, da bi to dijaki lahko opravili na kak drug, bolj diskreten način, pa tudi sam postopek samotestiranja nam je bil zdaj predstavljen nekoliko drugače, kot je bilo sprva napovedano."

Samotestiranje v šoli učence stigmatizira, še posebej, ker je prostovoljno in se ne bodo testirali vsi, lahko ogroža prisotne in potencialno jemlje čas pedagoškemu procesu, ker eno uro pred testom oseba ne sme jesti, pa šolarjem odvzema zajtrk, še opozarjajo ravnatelji, zato predlagajo izvajanje testa doma, "kjer bi to dijaki opravili sami že v nedeljo," dodaja Pušnik.

A za zdaj na šolskem ministrstvu ostajajo pri začrtanem. Državni sekretar na ministrstvu Damir Orehovec: "Razmišljamo pa, da bi se tudi učitelji, ki morajo zdaj opravljati tedenske hitre teste, lahko testirali sami."

Upajo na večjo udeležbo kot so jo napovedali starši pri informativnem povpraševanju. Ob pozitivnem testu bo učenec napoten še na PCR test.

Orehovec je še napovedal skorajšnjo pripravo protokolov glede letošnje mature. Dijaki v karanteni se bodo maturitetnih izpitov lahko udeležili ob predhodnem negativnem PCR-testu, novih prilagoditev pa ne načrtujejo in bodo veljale tiste, sprejete decembra.