Prevoze z električnim avtomobilom, ki so ga poimenovali
Prevoze z električnim avtomobilom, ki so ga poimenovali "Šoferko", bodo opravljali prostovoljci - člani Združenja šoferjev in avtomehanikov. Foto: Radio Maribor/Mestna občina Ptuj

Po vzoru več slovenskih občin tudi na Ptuju danes, v ponedeljek, uvajajo brezplačne prevoze starejših občanov. Na ta način želijo v občini spodbujati mobilnost starejših, jim pomagati do večje samostojnosti in vključenosti v lokalno okolje. Prevoze z električnim avtomobilom, ki so ga poimenovali "Šoferko", bodo opravljali prostovoljci - člani Združenja šoferjev in avtomehanikov.

Različni opravki na uradih v središču mesta, obisk zdravnika, bolnišnice in drugih javnih ustanov pa tudi trgovine in pokopališča bodo za starejše Ptujčane brez lastnega prevoza odslej precej lažji, odločitev za brezplačne prevoze pojasnjuje ptujska županja Nuška Gajšek: "Mi našim občanom v tem trenutku še ne moremo zagotoviti javnega prevoza po vseh četrtnih skupnostih, zato smo iskali rešitev kako to kompenzirati in to je ta rešitev, ki smo jo našli. Jaz verjamem, da je dobra. Primere dobrih praks imamo. Jaz verjamem, da bo tudi na Ptuju to zaživelo v polni meri, da se bodo ljudje tega posluževali."

Prevoz s "Šoferkom", kot so poimenovali novo električno vozilo, ki bo na voljo za prevoze, bo treba predhodno naročiti na telefonsko številko 02/620 73 35. Za začetek bo na razpolago le eno vozilo, kar bo zahtevalo tudi nekaj usklajevanja, a kot napoveduje direktor Ptujskih javnih služb Alen Hodnik: "V kolikor se bo kasneje pokazalo, da je potreb za še več voženj, da je povpraševanje še večje, verjamem, da ne bo težava dodat še kakšno zraven. Obiski zdravnikov bodo mogoče imeli nekoliko višjo prioriteto, ker so fiksno določeni, medtem ko kakšen opravek pa se bo lahko tudi prilagodil."

12 prostovoljcev - upokojenih poklicnih voznikov Združenja šoferjev in avtomehanikov že čaka na prve vožnje, pravi njihov predsednik Janez Strelec: "Mi smo naredili seznam, kdo bo kateri dan dežuren. Moram reči, da so vsi naši prostovoljci v dobri vozniški kondiciji, tako da zagotavljam,, da bodo vožnje zelo varne."

Prevozi bodo za zdaj mogoči od ponedeljka do petka, potrebe pa je treba prijaviti vsaj 3 dni pred načrtovano potjo.