Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Po več desetletjih onesnaževanja Stražunskega potoka s fekalnimi vodami iz dotrajane kanalizacije so se na mariborski občini odločili, da bodo vire onesnaženja odpravili in potok sanirali. Tako so se odločili, potem ko so onesnaženje potrdile analize pristojnega laboratorija. Da je treba stanje urediti, so več let opozarjali tudi ekologi in krajani, saj ogroža tako naravo kot zdravje ljudi.
Analizo je septembra opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, potrdila je večjo onesnaženost, tudi s fekalijami. Na občini so se zato nemudoma sestali in naredili akcijski načrt. Podžupan Samo Peter Medved: "Problematika ni nova, imamo dotrajani kanalizacijski sistem."
Iz njega odpadne vode iztekajo v Stražunski potok in od tam v Dravo. Tudi vrtičkarji, teh je tam okoli 50, so zaradi fekalij zaskrbljeni, saj so doslej to vodo uporabljali za zalivanje vrtnin.
Zdaj jih je občina uradno obvestila, da vode ne smejo uporabljati, potok pa po besedah Medveda onesnažujejo tudi sami, saj so si na vrtovih med drugim nelegalno postavili poljska stranišča, zato so jih pozvali, naj jih nemudoma odstranijo.
Naravovarstveniki na onesnaženje, ki škoduje tako naravi kot zdravju ljudi, opozarjajo že dolgo. Ekolog dr. Boris Kolar: "Odprta kanalizacije je vir okužb, ne vemo pa, koliko ljudi se je doslej že okužilo in s čim."
Na občini zdaj načrtujejo spremembo odvodnjavanja na bližnji hitri cesti, lotili se bodo tudi ureditve kanalizacijskega sistema. Po besedah podžupana Medveda bodo konretne ukrepe začeli izvajati v letu 2020, ko bo tudi pripravljn načrt investicije v kanalizacijski sistem, pri čemer pomanjkanje denarja ne more več biti izgovor.