Minister za zdravje Tomaž Gantar bo zato, ker ni zadovoljen z delovanjem doma starejših v Ljutomeru, del tam bivajočih, okuženih s Covid-19 preselil na Ptuj (na fotografiji dom starejših v Ljutomeru) Foto: BoBo
Minister za zdravje Tomaž Gantar bo zato, ker ni zadovoljen z delovanjem doma starejših v Ljutomeru, del tam bivajočih, okuženih s Covid-19 preselil na Ptuj (na fotografiji dom starejših v Ljutomeru) Foto: BoBo

Ptujska bolnišnica je dobila zahtevo/ultimat Ministrstva za zdravje, da naj se na hitro spremeni v negovalno Covid-19 bolnišnico. Po pogovorih z vodstvom ptujske bolnišnice je zdravstveni minister Tomaž Gantar odločitev nekoliko omilil. Tako naj bi samo en oddelek na Ptuju prilagodili za ta namen.

Že včeraj so zato začeli premeščati hospitalizirane bolnike v ptujski bolnišnici na druge oddelke. Prestrašeni in ogorčeni zaposleni v ptujski bolnišnici se z zahtevo Ministrstva za zdravje, ki je od podobne namere z brežiško bolnišnico že odstopilo, ne strinjajo. Opozarjajo, da niti nimajo časa, da bi se ustrezno pripravili na prihod okuženih bolnikov iz Ljutomera. V tamkajšnjem domu starejših naj bi po ministrovih besedah in ugotovitvah njihovih služb ravnali neustrezno in neprimerno, zato minister za zdravje zahteva selitev asimptomatskih okuženih starostnikov na Ptuj.

Minister za zdravje Tomaž Gantar bo zato, ker ni zadovoljen z delovanjem doma starejših v Ljutomeru, del tam bivajočih, okuženih s Covid-19 preselil na Ptuj. 30 bolnikov iz oddelka za podaljšano bivanje ptujske bolnišnice so zato že premestili. Nocoj ali jutri naj bi namreč na Ptuj preselili 40 varovancev doma starejših iz Ljutomera, pojasnjuje direktorica Anica Užmah: "Ne samo, da se s tem zaposleni ne strinjajo, tudi poslovodstvo se s tem ne strinja, dejansko smo bili prisiljeni sprejeti tak ukrep."

Iz Ljutomera selijo asimptomatske bolnike, čeprav naj bi tam že imeli ustrezno oskrbo. V ptujski bolnišnici pa tovrstnih strokovnjakov nimajo, opozarja strokovni direktor Teodor Pevec: "V bolnišni Ptuj nimamo infektologa, tudi epidemiologa nimamo."

Zaposleni, ki ne želijo biti imenovani, so zaprepadeni nad odločitvijo ministrstva. Menijo, da ni potrebe, da se te bolnike premešča na Ptuj. Tveganje za okužbe je veliko, še opozarjajo na Ptuju. V Ljutomeru, kjer so dom starejših obiskali z ministrstva za delo, pa je direktor Tomislav Nemec zadovoljen s predvideno selitvijo stanovalcev: "Domovi nismo pripravljeni, da tako zahtevno okužbo rešujemo sami in mislim, da je to najboljša rešitev za naše stanovalce."

Posledice neustreznega ravnanja v Ljutomeru bodo reševali na Ptuju, kjer novih okužb niso zabeželi že ves april, opozarja županja Nuška Gajšek: "Ti niti ne dajo možnosti, da se pripraviš prav na to, jaz bom vprašala ministra, kdo bo odgovoren, ko se bo zgodilo kaj takega na kar nismo pripravljeni."

Gajškova apelira na vlado in strokovne zdravstvene službe, naj okužene, ki naj ne bi potrebovali nujne zdravniške pomoči, namesto v bolnišnico namestijo v hotel. V neposredni bližini bolnišnice se namreč nahaja eden največjih domov za starejše s 680-imi oskrbovanci. Doslej okuženih niso imeli.