(Fotografija je simbolična) Foto: BoBo
(Fotografija je simbolična) Foto: BoBo

V šolah je od danes obvezno samotestiranje šolarjev in dijakov. Ti so teste opravili zjutraj pred začetkom pouka v svojih učilnicah, zjutraj pa se je pred nekaterimi šolami zbralo manjše število staršev, ki samotestiranju otrok nasprotujejo. Tako je bilo tudi pred mariborsko osnovno šolo Toneta Čufarja.

Da je med starši otrok glede samotestiranja veliko nezaupanja, dvomov in tudi nasprotovanja, so na šolah opazili že v minulih dneh, ko so jih obveščali o začetku in načinu obveznega samotestiranja. To je bilo mogoče zaznati tudi danes zjutraj, ko so starši otroke pospremili v šole. "Otroci bi morali v tem trenutku na obrazu nositi nasmeh, ne pa maske, testiranje in podobne zadeve. Danes je testiranje, čez dva meseca bo cepljenje. Otroke naj pustijo pri miru, to je najbolj pomembno. Nikakor, šola mora ostati prostor sprejemanja vseh, ne pa poveličevati razlik med ostalimi, sploh v teh časih. In starši morajo ostati tisti, ki imajo pravico odločati o svojih otrocih. V prvi triadi tega ne bi smelo biti, ne. Ker to so le otroci, če vlada ne zaupa staršem, kako naj mi zaupamo tem sistemom, kar delajo," so povedali v naš mikrofon.

Kljub vsemu je zjutraj samotestiranje učencev v razredih potekalo brez težav. Ravnateljica osnovne šole Toneta Čufarja Maribor Eva Raušl: "Učenci so danes prišli v šolo, prinesli soglasja za samotestiranje, kot vidite, je mirno, učenci so v razredih, se samotestirajo in to je to."

Koliko učencev ni prineslo soglasja staršev za samotestiranje, zjutraj še ni bilo povsem jasno, a zagotovo so danes tudi ti ostali v šolah. Ravnateljica Eva Raušl: "Te starše bom morala ponovno pozvati, da naj jutri prinesejo, če so premislili, v petek pa veste, po odloku vlade, otrok mora ostati doma. To je najtežji del tega opravila."

Po včerajšnjem posvetu s šolsko ministrico pa ni izključeno, da bo še danes prišlo do spremembe za učence prve triade: "Ja, danes je seja vlade, ponovno se bodo o tem pogovarjali, tako je vsaj povedala ministrica na konferenci in kaj bodo sprejeli, bomo videli zvečer."

Tako ravnatelji kot predstavniki svetov staršev so namreč predlagali, da bi se najmlajši šolarji obvezno samotestirali doma.