Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborske osnovne šole se s polno paro pripravljajo na za prihodnji torek predvideno delno odprtje. Veljal bo najstrožji režim ukrepov, »model C«, ki med drugim predvideva pouk v tako imenovanih mehurčkih, pedagogom pa nalaga neprestano nošnjo mask. Vrata odpirajo tudi vrtci, delno pa tudi fakultete.

Večjih težav pri organizaciji pouka ni pričakovati. Navodila so prišla pravočasno, pravi ravnatelj Osnovne šole Draga Kobala Aleksander Jeršič:

"Kar se znanja tiče, me sploh ne skrbi, ker bodo učenci vse nadoknadili. Nekoliko več težav se pojavlja zaradi takšnih in drugačnih stisk in tudi tukaj sem prepričan, da bomo to uredili. Je pa veliko, veliko olajšanje s strani učiteljev in učencev, da se končno vrnejo v šolo, ker je vse skupaj res trajalo predolgo."

Učitelji obvezno na testiranje

Učitelji bodo morali pred vrnitvijo še na hitro testiranje v organizaciji zdravstvenega doma. Sogovornika skrbi, da bi ob večjem številu pozitivnih izvidov nastale težave pri organizaciji pouka.

Ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška Lidija Todorović pa o uveljavljanju ukrepov med najmlajšimi:

"Mislim, da bomo tukaj morali z eno mero zdrave pameti delovati. Zagotovo čisto vsega preprečiti ne moreš. Vemo pa tudi, da se otroci družijo tudi v prostem času, tako da mislim, da to zdaj ne bo povzročilo nekih večjih težav."

Starši odpiranje v glavnem pozdravljajo, a bi kakšen otrok ostal še doma

Aktiv svetov staršev mariborskih šol zaznava splošno zadovoljstvo z odpiranjem. Šolo potrebujejo vsi. A so mnenja tudi med starši različna. Dušan Vrban:

"Nekateri otroci se seveda niti ne želijo več vrniti v šole, ker jim je bilo prijetno, drugim otrokom pa je bil vsak dan zelo neugoden."

V vrtcih ponekod prostorske stiske

Odprtja se veselijo tudi v vrtcu Studenci. Ravnateljica Olga Fekonja pa ob zahtevah po manjših skupinah otrok opozarja na prostorsko stisko:

"Mi pričakujemo vrnitev najmanj 75 odstotkov otrok, tako da definitivno ne bomo, žal, mogli upoštevati teh priporočil."

Na fakultete nekateri študenti

Prihodnji teden se delno odpirajo tudi fakultete, in sicer za laboratorijske vaje.