Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veliko rast novih okužb s koronavirusom zaznavajo tudi v Podravju. Število primerov se je v primerjavi z začetkom julija zvišalo kar za 20-krat, brez aktivnih primerov je le še ena občina, medtem ko je Podravje najslabše precepljena slovenska regija.

V Podravju je bilo včeraj potrjenih 81 novih primerov, kar je veliko več kot v preteklih tednih, pojasnjuje vodja mariborske območne enote NIJZ, epidemiolog Zoran Simonović: "V zadnjem tednu smo v Podravju potrdili 400 okužb, kar pomeni 20-kratno povečanje v primerjavi s prvim tednom junija."

K porastu v zadnjih dneh pa v Podravju niso prispevali maturanti, ki so vrnili iz maturantskih izletov; prevladujejo okužbe med necepljenimi v starostni skupini od 41 do 50 let. "V zadnjem tednu gre predvsem za lokalne prenose zlasti med osebami, ki še niso bile cepljenje," dodaja Simonović.

Za zdaj epidemiološka služba v Podravju še uspeva slediti stikom, a Simonović pričakuje, da bo število okužb dodatno poskočilo, predvsem zaradi vrnitev z dopustov in začetka novega šolskega leta: "In ob širjenju zelo nalezljive različice delta lahko pričakujemo, da se bodo v kratkem času okužili vsi, ki doslej še niso bili v stiku z virusom ozrioma niso cepljeni."

Povečuje se tudi število covidnih bolnikov v mariborskem UKC-ju. Zdravijo jih 24, kar je 2-krat več kot pred desetimi dnevi. 8 jih potrebuje intenzivno nego. "Za razliko od prejšnjih valov, gre zdaj za mlajše osebe, stare med 50 in 60 let, vsem je skupno to, da niso cepljeni in so brez predhodnih bolezni", dodaja pomočnik vodje covidne intenzivne terapije Matej Bernhardt.

Podravje ostaja najslabše precepljena slovenska regija; polno cepljenih je slabih 39 odstotkov.