Terme Foto: BoBo
Terme Foto: BoBo

V Termah Maribor so ustavili načrtovano prezaposlitev delavcev hotela Habakuk na hčerinsko podjetje HBP. Zakaj so se tako odločili, ne pojasnjujejo. V sindikatu, kjer so z upravo dorekli sporazum, da bodo prezaposleni ohranili vse pravice, so presenečeni. Podjetje, ki je v preteklosti odprodalo dele premoženja, ki so prinašali dobiček, naj bi po neuradnih informacijah zapuščali ključni kadri, vodstvo pa se je zavilo v molk.
Največji mariborski hotelir je hčerinsko podjetje HBP ustanovil lani in nanj prenesel okoli 20 delavcev hotela Bellevue na Pohorju, konec avgusta pa naj bi vanj prezaposlili še okoli 90 ljudi iz hotela Habakuk. V sindikatu so si prizadevali in tudi dosegli, da bodo vsi ohranili vse svoje pravice, a se zdaj prezaposlitev ni zgodila.
"Konec meseca avgusta smo presenečeni dobili obvestilo, da do prezaposlitve ne bo prišlo oz. da je ta postopek začasno ustavljen. Vodstvo podjetja za pojasnila ni dosegljivo," pojasnjuje Boštjan Medik iz Zveze svobodnih sindikatov. Tako so delavci Hotela Habakuk še vedno zaposleni v družbi Terme Maribor. Ta je hčerinsko podjetje ustanovila, da bi hotelsko verigo razdelila na mestni in pohorski del, s tem bi ju po njihovem mnenju lažje tržili in pridobivali kredite.

Družba je tudi odpovedala podjetniško kolektivno pogodbo, a se po besedah Medika s sindikatom redno pogaja o novi: "Pogajanja smo imeli v prejšnjem tednu, imamo že termin za naslednji krog pogajanj. Smo pred tarifnim delom, ki je odločilen."
Družba Terme Maribor je od leta 2013 prek slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. Pod njenim okriljem so le še štirje hoteli: Habakuk, Bellevue, Ibis in Mercure - ter Gostilna pri Treh ribnikih. Dobičkonosne trgovine Travel Shop in Medicinski center Fontana so prodali, kupnine pa lastniki niso namenili za vlaganja v hotelski del, ampak so jo pospravili v svoj žep. Skrb vzbujajo tudi slabi odnosi v družbi in pomanjkanje kadra, na kar so opozorili zaposleni, prav tako je slišati, da družbo zapuščajo nekateri ključni kadri. Uprava Term, ki jo vodi Tatjana Karpovitš, za pojasnila ni bila dosegljiva.