Visoke temperature najtežje prenašajo bolniki, še posebej tisti, ki ležijo v bolnišnicah, kjer ni klimatskih naprav. Temperatura v sobah se v teh dneh povzpne tudi čez 30 stopinj Celzija. Tudi v UKC Maribor takih oddelkov ni malo, čeprav bolnišnica zadnji 2 leti pospešeno ureja klimatizacijo. Z izvedbo njene druge faze, ki bo končana letos, bo po napovedih hlajenih 98-odstotkov vseh prostorov bolnišnice.

Radio Maribor/Aleks Horvat
Radio Maribor/Aleks Horvat

Oddelek za travmatologijo v kirurški stolpnici mariborskega kliničnega centra je tačas 70-odstotno zaseden, v sobah tudi po 5 bolnikov, vročina pa neznosna. Sobe, zlasti tiste, obrnjene na jug, se v teh dneh močno ogrejejo, priznava predstojnik oddelka Andrej Čretnik:
Najmanj na toliko stopinj kot je zunaj
Temu pritrjujejo tudi bolniki: "Fejst je vroče, soparno je, švicam, brisačo imam, brišem se; zgoraj sem pač pižame,pokrit samo z rjuho; res ne moremo bit v pižamah; jaz zelo švicam, se brišem, maham s papirjem, da si naredim posebno ventilacijo zraven."

To je bolnike zelo stresno. Za hlajenje so si ponekod bolniki sami v sobe namestili ventilatorje. Tudi za zaposlene je delo v takšnih razmerah dodatno zahtevno, pravijo Jana Ognjanovič, glavna sestra Klavdija Potočnik in predstojnik Andrej Čretnik: "Pri negi moramo imeti plastične plašče preko in temu primerno rokavice in maske in nam je fejst vroče, ko obračamo težke bolnike. Zjutraj je bilo 29 stopinj ob 8-ih. Delamo pač v teh razmerah, uživamo tekočino, uniforme imamo takšne kot so, maske imamo, pač nam je vroče. Izjemno težke razmere so in mi se trudimo kolikor je mogoče, da je čim manj pacientov v ustanovi v teh res neznosnih razmerah."

Temperature se trudijo obvladovati z zračenjem, senčenjem in dodatnimi osvežitvami bolnikov. A tudi voda iz pip je topla, ustekleničene in ohlajene nimajo, pravijo. Spodbudno je vsaj to, da naj bi bilo to zadnje vroče poletje brez klime. Z drugo fazo, ki bo po napovedih končana letos, bo klimatizirana tako rekoč celotna bolnišnica.