Foto: Oglasno sporočilo/Facebook - Mestna občina Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Facebook - Mestna občina Maribor

V času epidemije novega koronavirusa tudi humanitarne organizacije prilagajajo svoje delovanje ali pa ga začasno ukinjajo. Preverili smo, kako je s tem v Mariboru.

Rdeči križ

Mariborski Rdeči križ začasno ukinja ustaljeno delitev pomoči ob sredah. Prosilce naprošajo, da jih za prevzem pokličejo po telefonu. Pripravljajo tudi oskrbo občanov iz rizičnih skupin in tistih v samoizolaciji. Sekretar Metod Dolinšek pravi, da bodo v prihodnjih dneh v ta namen vzpostavili posebno telefonsko številko. K pomoči pa pozivajo zdrave mlajše prostovoljce.

Civilna zaščita

Posebno informativno telefonsko številko, kjer se je mogoče dogovoriti tudi za pomoč pri dostavi hrane, pa je že vzpostavila Civilna zaščita.

Dosegljivi so na (02) 220 1 428 ali po elektronski pošti, na naslovu: civilna.zascita@maribor.si.

Karitas

Delovanje omejuje tudi mariborska Karitas. Njihovo ljudsko kuhinjo nadomešča dostava prehranskih paketov. Prošnje za pomoč sprejemajo po telefonu ali elektronski pošti. V sodelovanju z občino pripravljajo tudi oskrbo starejših in samoizoliranih ter rekrutirajo prostovoljce.

Humanitarček

Predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog pa svari pred novačenjem prostovoljcev iz zdravstvenih razlogov in odsvetuje neposredne stike s prejemniki. Zato izvajajo brezstično dostavo prehranskih paketov. Svari tudi pred lažnimi humanitarci, ki na ranljive prežijo s prevarami. Zato spodbujajo k vzpostavitvi medsosedske pomoči, ki se je ponekod že prijela.

Svetuje, naj sosedje vzpostavijo posebno točko in poštni nabiralnik, kamor lahko starejši oddajo nakupovalni listek, mlajši pa naj jim nakup postavijo pred vrata, seveda brez fizičnega stika.

Up-ornik

Zaradi preprečevanja okužb vse aktivnosti začasno prekinja društvo Up-ornik.