Foto: Radio Maribor/A. Sinkvič
Foto: Radio Maribor/A. Sinkvič

Društvo likovnih umetnikov Maribor je eno najstarejših likovnih društev na Slovenskem in bo drugo leto praznovalo 100- letnico delovanja. Društvo od letošnje pomladi vodi Vojko Pogačar, ki je v svojem triletnem mandatu program dejavnosti zastavil v luči praznovanja visokega jubileja.

Društvo likovnih umetnikov Maribor združuje ustvarjalce vseh likovnih zvrsti, slikarje, grafike, kiparje, fotografe in oblikovalce ter novomedijske ustvarjalce iz štajerske in koroške regije. Razstave članov društva v društveni galeriji na Lentu so že leta najpomembnejša dejavnost, ki pa jo namerava novi predsednik Vojko Pogačar, doma in v tujini nagrajeni slikar, grafik in oblikovalec razširiti: "Po nekem postopnemu delu bi rad število razstav za posameznike povečal."

Več prostora in časa namerava predati mladim ustvarjalcem in jih navdušiti za aktivnejše društveno sodelovanje. Projekt start art - odprti atelje - v pritličju galerije, kjer bi mladi, izbrani na razpisu, lahko ustvarjali vse dni v letu, je mogoče hitro uresničiti, pravi Pogačar in namerava k sodelovanju pritegniti tudi uveljavljene mentorje z različnih humanističnih področij. "Tako da bi organiziral interdisciplinarno mentorstvo. Namreč, oni so že likovno izobraženi; rad pa bi neko drugo širino, neke kontakte z drugimi profili, sociologi, filozofi, tudi literati."

V sodelovanju s priznanimi domačimi poznavalci likovne umetnosti že nastaja obsežna monografija o zgodovini organizirane likovne umetnosti v Mariboru. Izšla bo v jubilejnem letu 2020, ko bo Društvo likovnih umetnikov Maribor praznovalo 100-letnico delovanja.