Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Mariborska univerza tako kot številne druge izobraževalne ustanove izvaja študijski proces tudi v času ukrepov proti epidemiji novega koronavirusa. Večino dela so preselili na splet, na kar so se začeli pripravljati že februarja. Študente so zaradi razmer domov prve poslale Filozofska, Pedagoška in Fakulteta za naravoslovje in matematiko, zdaj pa študij na tak način izvajajo vse fakultete. Študij poteka s pomočjo poenotenega tehnološkega sistema, za katerega skrbi univerzitetni računalniški center in ga že vrsto let pomaga dograjevati tudi Fakulteta za elektrotehniko računalništvo in informatiko.

Predavatelji mariborske univerze ob pomoči videokonferenc predavajo v živo, študentje pa jim lahko zastavljajo vprašanja. Naloge pošiljajo po e-pošti. Sprva je bilo nekaj težav, a jih sproti odpravljajo, se vse bolj prilagajajo in skušajo pouk kar se da izkoristiti, pravi podiplomska študentka Filozofske fakultete Zala Virant. Nekateri študentje ob tem poročajo, da so bolj obremenjeni kot prej, skrbi pa jih tudi, kdaj bodo nadomeščali obveznosti, ki jih na daljavo ni mogoče izvajati, kot so vaje in prakse.

Nove pristope odkrivajo tudi fakultete, kjer so za študij pomembne terenske in laboratorijske vaje. Podiplomska študentka biologije in ekologije z naravovarstvom Neja Trontel nam je dejala, da vaje po navodilih profesorice izvajajo kar v naravi blizu doma.

Praktično delo najbolj zaostaja na področjih, kot so medicina, zdravstvena nega, naravoslovje in tehnika. Univerza bo storila vse, da bi lahko študentje vse obveznosti opravili še v tem študijskem letu, pravi rektor Zdravko Kačič. Če to ne bo mogoče, pa pričakuje, da bo rešitev našla država.

Če se bodo ukrepi zavlekli, bo treba poiskati tudi rešitve za opravljanje izpitov. Študentje pa so trenutno tudi brez dostopa do gradiva Univerzitetne knjižnice. Po rektorjevih informacijah je udeležba na predavanjih dobra, v nekaterih primerih še večja kot sicer. Predavanja obišče do 10 tisoč študentov dnevno. Velika večina zaposlenih dela od doma, potrjenih okužb z novim koronavirusom pa med zaposlenimi za zdaj ni.