Volilni izid nikomur ne bo omogočila udobnega vladanje.  Vsaj tega sporočila politiki ne bodo zelo hitro pozabili. Foto: BoBo
Volilni izid nikomur ne bo omogočila udobnega vladanje. Vsaj tega sporočila politiki ne bodo zelo hitro pozabili. Foto: BoBo

Največje presenečenje tokratnih volitev je vrnitev Slovenske nacionalne stranke v Državni zbor in nizka podpora Desusu, je v današnji Radijski tribuni dejala antropologinja Vesna Vuk Godina: "Drugače pa v glavnem, žal, presenečenj ni bilo. Menim, da je dejanska zmagovalka volitev slovenska domačijskost, notranja tendenca k cepitvi."

Stranke na levi polovici političnega pola so razdrobljene in za Godinovo poraženke volitev; ker bo SDS težko sestavil vlado, je zanjo tudi ta poraženka.

Zgodovinar in publicist Aleš Maver volilni rezultat ocenjuje za podobnega tistemu iz leta 2011, ko relativni zmagovalec prav tako ni mogel sestaviti vlade: "Menim, da bi bilo treba v tem primeru iskati koalicijo onkraj blokovskih meja, verjetno pa bi moral SDS popustiti pri vprašanju mandatarja. V tem trenutku se mi zdi to edina možnost."

Maverju se zdi zanimiv tudi odziv NSi, ki je volilni izid izboljšal, a so strankine ocene o svojem dometu po njegovem očitno v velikem nasprotju z realnostjo.

V Skupnosti občin Slovenije menijo, da bodo želje in potrebe občin, tako po višji povprečnini kot po regionalizaciji, kot kaže, še nekaj časa na čakanju. Predsednik Skupnosti Branko Ledinek ocenjuje, da bo oblikovanje vlade trajalo še nekaj časa, sprašuje pa se tudi, kako trdna bo: "Neke stabilne vlade ni pričakovati. Videli smo, da so se že v dosedanji vladi, ki je imela precej močno vodilno stranko, stvari na koncu sfižile."

Sogovorniki se sicer strinjajo, da je bolj verjetna vlada levega bloka.