Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred štirimi leti je Saša Arsenovič v drugem krogu županskih volitev v Mariboru prejel skoraj 58 odstotkov glasov, tokrat je bila razlika v odločilnem boju s Kanglerjem za nekaj odstotnih točk višja: "Te glasove štejem kot prepoznavo dobrega dela zadnjih štirih let in jasne vizije, ki sledi evropskim trendom in politikam. Ponosen sem na to, da Maribor postaja urejeno, srednje evropsko mesto. Po tej poti napredka gremo naprej! Pred nami so veliki izzivi, treba je zaključiti projekte, ob tem pa imamo rekorden proračun v višini 140 do 145 milijonov evrov. Hvala vsem volivcem, ki ste nam dali priložnost, da nadaljujemo v tem tempu."

Na drugi strani pa Kangler, ki po petih glasovanjih za župana, še tretjič, po letih 2014 in 2018 politično prizorišče zapušča kot poraženec, ni bil pretirano razočaran: "Mi smo na neki način v Novi ljudski stranki z rezultati zadovoljni. Skupaj imamo prek 40 članov v občinskih svetih, mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Več kot nekatere parlamentarne stranke. Uvrstili smo se v drugi krog. Predvsem pa je bil naš program ljudski, za mlade! Zdaj pa bomo spet priča delovanju brez dialoga, razen, če se bo gospod Arsenovič spremenil. Gradilo se bo v centru, čez štiri leta pa ga vprašajte, kje so ceste, kje je vodovod, kje je Kozjak, kje je Razvanje. Jaz sem prepričan, da razen ambulante na Taboru oz. Magdaleni in mogoče na Teznem se druga izven centra ne bo zgodilo. Ni mi žal, da sem mu kupil daljnogled, upam, da ga bo štiri leta koristil."

Sporni radarji in protesti ter posledično Kanglerjev odstop s položaja decembra leta 2012 so očitno ostali v kolektivnem spominu mariborskih volivk in volivcev, medtem ko je Arsenoviču ob manjših praskah uspelo prepričati maloštevilne volivce, ki so oddali svoj glas, da je boljša izbira. Morda tudi zaradi podpore Gibanja Svoboda, SD in NSI, s katerimi bo lahko neodvisni kandidat brez večjih težav oblikoval novo koalicijo.