Vrtički v sklopu urbanega vrta pod Pekrsko gorco v Mariboru bodo v prihodnjih tednih le dobili dolgo napovedovane stalne vrtne lope. Kot je znano, so bile prvotne ponudbe nesprejemljive, zato so tam začasno namestili Snagine lope, ki so jih ob koncu vrtičkarske sezone umaknili.

Začasnih lop tako ne bodo ponovno nameščali, saj bodo v prihodnjih tednih tam namestili osem stalnih lop, razporejenih med 66 vrtičkov, pravi Brina Lazar z mariborske občine. Kmalu bodo na vrtu postavili tudi ograjo, saj so živali našle pot skozi obstoječo živo mejo in načele pridelek. Načrtujejo tudi stalna vzdrževalna dela, denimo ureditev korit ob vodovodnih pipah in podobno.

Urbani vrt so vzpostavili v sklopu evropskega projekta Urbana zemljina za hrano, ki so ga zaradi epidemije podaljšali za pol leta, to je do konca maja. Do takrat bo uporaba vrtičkov brezplačna, kasneje pa bo zanje treba plačevati najemnino. Koliko, še ni znano, pravi Lazarjeva: »Bo pa seveda najemnina usklajena z drugimi lokacijami v mestu, ki se oddajajo preko urada za gospodarske dejavnosti.«

Kmalu naj bi v neposredni bližini urbanega vrta začeli graditi tudi t.i. limbuško obvoznico. Kot pravi sogovornica, pričakujejo, da gradbena dela ne bodo ovirala vrtičkarjev. »Z vrtovi smo se že na samem začetku umaknili nekaj metrov v notranjost od ceste, pa tudi od Pekrskega potoka, saj so tudi tam dolgoročni načrti, da na tistem delu uredijo park,« pojasnjuje Lazarjeva.

Občina je te dni objavila tudi poziv za najem štirih vrtičkov, ki so se jim dosedanji najemniki odpovedali.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal