Vsak ukrep, ki gostincem omogoča boljše delo, je zelo dobrodošel, pravi predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Maribor Marjan Vidovič. Tako so se razveselili spremembe ukrepov, da lahko sprejmejo goste tudi v notranjih prostorih gostiln, četudi ob lepem vremenu veliko raje posedijo na terasah.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


V notranjosti lokalov sedi zelo malo gostov, opaža gostinka Tanja Rajtmajer: »Od včeraj na danes smo imeli vsega skupaj dva gosta, ki sta želela v lokal. Ob vhodu imamo napisano, kaj mora gost izpolnjevat, da lahko pride v lokal. Mi ga samo opomnimo, preverjamo ne, ker to ni v naši domeni.«

Ob spremembi vremena pa bo stanje morda drugačno. Ker se gostje zadržujejo zunaj, so nekoliko razširili teraso: »V bistvu smo samo razširili teraso, pridobili smo šest dodatnih miz, tako da imamo zdaj toliko prometa kot pred korono.«

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Maribor Marjan Vidovič: »Tokrat seveda tudi tisti, ki nimajo teras, lahko izkoristijo trenutno dano možnost, da strežejo v notranjosti lokala. A v lokalih je načeloma precej manj miz, kot na terasah, zato je včasih za gostinca to nerentabilno.«

Pogoji za delo v notranjosti prostorov so popolnoma enaki kot strežba na terasi; gostinci so dolžni gosta opozoriti, pod kakšnimi pogoji lahko sedi v gostilni, inšpekcija pa je pristojna za to, da preveri dejansko stanje.