Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor število zaposlenih v zdravstveni negi vztrajno pada. Poleg upokojitev negovalni kader odhaja zaradi boljših pogojev dela in višjega plačila. Na nekaterih oddelkih so zaradi tega delo že morali reorganizirati. Bojijo se, da bo z gradnjo novih enot domov za starejše v Mariboru in njegovi okolici, odhodov še več.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborski Univerzitetni klinični center je samo letos zaradi upokojitev in odhodov zapustilo 62 medicinskih sester, tehnikov in bolničarjev, še nekaj odhodov je napovedanih, potrjuje pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Hilda Rezar: "Dejansko jih domovi že kličejo, osebno kličejo in seveda določene se odločijo tudi, da bodo šlE v dom in tu pričakujemo še večji odliv kadra."

Zaradi odhodov so na nekaterih oddelkih že morali reorganizirati delo. Najbolj kritično je trenutno na področjih nevrologije in revmatologije pravi Rezarjeva: "Tam smo morali iti nazaj v dežurno obliko dela,, razpise ponavljamo žal pa ta trenutek nimamo javljenih. Recimo na Kliniki za kirurgijo imamo odprte že 4-krat ponavljajočih 10 razpisov, ki pa se ne javi nihče."

Trenutno manjka v UKC Maribor skoraj četrtina negovalnega kadra. Kadrovsko stisko pa utegnejo poglobiti še napovedana odprtja domov za starejše. Novembra vrata odpira dom v občini Hoče Slivnica. V podjetju Senecura, ki ga gradi, so za delo v njem že zdaj prejeli več kot 90 prijav, pravi Sanda Gavranovič, ki sicer priznava, da je kader težko dobiti - najteže bolničarje: "Drugi izziv so diplomirane sestre, vendar trenutno po prijavah, ki jih imamo za Hoče – Slivnica, imamo dovolj prijav za diplomirane sestre."

V dveh letih bo Senecura zgradila še domova v Mariboru in Rušah. Glede kadrov pa - če jih ne bodo našli v Sloveniji, jih bodo iskali v državah nekdanje Jugoslavije, po potrebi pa tudi drugje, odgovarjajo.