Foto: Letošnje bone je mogoče unovčiti tudi za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov. BoBo
Foto: Letošnje bone je mogoče unovčiti tudi za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov. BoBo

Dober teden so že na voljo novi boni, ki jih lahko prebivalci Slovenije unovčijo ne samo za turistične namestitve, pač pa tudi za storitve na področju gostinstva, športa, kulture in nakup knjig in učbenikov. Vrednost bona je 100 evrov za odraslo osebo in 50 evrov za mladoletne. Tisti, ki še niso izkoristili lanskih turističnih bonov, jih bodo lahko kombinirali z novimi.

Mimoidoči, ki smo jih na mariborskih ulicah povabili pred mikrofon, so z uvedbo novih bonov povečini zadovoljni, še zlasti ker je možnost uporabe razširjena, vsi pa jih bodo zagotovo tudi unovčili.

Z novim bonom je mogoče plačati tudi račun v gostilni, obiskati fitnes, plačati počitnice ali izlet v turistični agenciji, kupiti vstopnico za muzej, gledališče in kino ali najeti športno opremo, lahko vozilo ali čoln, v knjigarni kupiti knjige, učbenike ali delovne zvezke.
Tudi tokrat je mogoče vrednost bona deliti oziroma ga izkoristiti v več delih. A to še ne pomeni, da lahko z bonom plačamo eno samo kavico ali vsaj ne povsod. Veliko ponudnikov je določilo minimalni znesek nakupa. Gostinec Sebastjan Vatovec: "V naših lokalih smo se odločili za minimanlni znesek 20 evrov, kar je približno vrednost obroka in pijače za dva, in sicer zato, ker ima strežno osebje z unovčevanjem bonov precej dela oz. je postopek zamuden. Treba je izpolniti obrazec in fotokopirati osebni dokument, saj večina strank ne pride z izpolnjeno izjavo in fotokopijo. In če bi to počeli za vsako kavico, bi bilo preveč zmudno."

Minimalni znesek nakupa za unovčitev bonov so določili tudi v večini knjigarn. Anita Amon iz Mestne knjigarne MK: "Minimalni znesek nakupa je 50 evrov, stranka pa mora imeti izpolnjeno izjavo in fotokopijo dokumeta. Interes je velik, imamo veliko rezervacij, kar nekaj pa jih je bone že izkoristilo pri nas."

Dobrodošla novost je plačilo šolskih učbenikov in delovnih zvezkov z boni, ni pa možno plačevanje šolskih potrebščin.

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor niso postavili nobene omejitve ali minimalnega zneska, kljub temu da so cene vstopnic nizke, a v prvih dneh se pri njih ni oglasil še nihče, ki bi želel unovčiti bon. Direktorica Aleksandra Berberih Slana: "Takoj ko smo bili seznanjeni z odločitvijo vlade, smo uredili vse potrebno, da omogočimo unovčevanje bonov tudi v našem muzeju in kdor želi, ga seveda lahko izkoristi."

Kot kaže, pa bo večina novih bonov izkoriščena v turizmu. Doslej jih je bilo namreč po podatkih Fursa unovčenih okrog 18.000, od tega skoraj 70 odstotkov v turizmu; 18 v gostinstvu, 6 na področju športa in 7 odstotkov na področju kulture.

Da bi čim več bonov končalo na Pohorju, si želijo pohorski hotelirji. Vodja hotela Tisa in predsednik društva gostincev Pohorja Robert Jeršič: "Tudi pohorski gostinci in hotelirji smo veseli novih bonov in seveda vsakega gosta, ki bo bon izkoristil pri nas."

V hotelu Tisa so sicer razočarani, ker so iz koriščenja letošnjih bonov izvzeti; hotel je namreč v lasti Telekoma, turizem pa ni njegova osnovna dejavnost. Jeršič dodaja, da so z rezervacijami za preostanek poletja zadovoljni, gosti pa še vedno porabljajo lanske turistične bone. O cenah pravi, da so jih morali prilagoditi višjim stroškom, a dvig ni občuten, zagotovo pa nimajo višjih cen za plačilo z boni.

Da je koriščenje bonov razširjeno na več storitev, so zadovoljni tako potrošniki kot ponudniki. "Upam, da bomo od tega kaj imeli, čeprav nas to ne bo rešilo. Vsaka pomoč pa je dobrodošla," pravi Sebastjan Vatovec dodaja, da je promet v gostinstvu zdaj manjši, tako zaradi omejitev kot zaradi drugačnega načina druženja.

Za unovčitev letošnjega bona v vrednosti 100 evrov za odraslo in 50 za mladoletno osebo, je treba predložiti osebno izkaznico ali še bolje njeno fotokopijo; prav tako je ponekod treba imeti izjavo o koriščenju že vnaprej izpolnjeno. Bone, ki so bili preneseni na drugo osebo, je treba v celoti izkoristi v enkratnem znesku. Predvsem pa je dobro vnaprej preveriti, ali želena ponudnik sploh sprejema bone.