Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenija bo prizadetim v potresu v Siriji in Turčiji namenila 400.000 evrov humanitarne pomoči, je danes na dopisni seji potrdila vlada. Obenem bo v Turčijo poslala še materialno pomoč v vrednosti dobrih 450.000 evrov, zlasti opremo za namestitev prizadetega prebivalstva. Sredstva za pomoč prizadetim v potresu zbirajo tudi humanitarne organizacije. Rdeči križ in Slovenska karitas zbirata finančne donacije, saj bi bilo pošiljanje materialne pomoči v tem trenutku logistično prezahtevno.

Na klic na pomoč turškega in sirskega Rdečega polmeseca so se takoj odzvali pri Rdečem križu Slovenije. Kot pojasnjuje sekretar mariborske območne enote RK Metod Dolinšek, ta hip najbolj potrebujejo denarna sredstva: "Pri Rdečem križu smo odprli poseben transakcijski račun, podatki za nakazilo pa so obojavljeni na naši in na spletni strani RK Slovenija."

Materialne pomoči za Turčijo in Sirijo za zdaj ne zbirajo. "Zbiramo samo denarna sredstva, saj je ostale oblike pomoči v tem trenutku do prizadetih območij težko dostaviti. Vsa zbrana denarna sredstva bodo nakazana organizaciji Rdečega polmeseca v Turčiji in Siriji, tako da bodo prišla na pravi naslov in bodo porabljena za prave namene." To so v tem trenutku predvsem nujne potrebščine, kot so odeje, hrana in higienski pripomočki.

V Slovenski karitas so se takoj povezali s Karitas v Siriji in Turčiji. "Še posebej v Izmirju, kjer je nadškof metropolit naš Slovenec Martin Kmetec. In v teh krajih ugotavljajo, da ta trenutek pridejo najbolj v poštev denarna sredstva," pojasnjuje predsednik Nadškofijske Karitas v Mariboru Branko Maček. Slovenska Karitas je v Sirijo in Turčijo že nakazala prvih 10.000 evrov, sredstva pa zbira tako z nakazili na transakcijski račun kot z SMS sporočili KARITAS5 ali 10 na 1919. "Odziv je zelo velik in vsem, ki pomagajo, se zahvaljujemo," dodaja Maček.

Sredstva za pomoč prizadetim v potresu zbira tudi humanitarna organizacija Adra, in sicer z SMS-sporočili LJUDJE5 na 1919, nakazilom na bančni račin ali prek paypala.