V Spuhlji so danes razglasili Kmetijo leta ptujske občine. Kmetija Klemenčičevih iz Nove vasi je ta laskavi naziv prejela prvič pred dvajsetimi leti. Od takrat so pridelavo močno razširili, tako da so naziv zelo zasluženo prejeli še letos. Za ohranjanje kulturne dediščine na podeželju pa je naziv naj kmetija prejela domačija Rozalije in Ignaca Kekca.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Ob podelitvi laskavih priznanj je ptujska županja Nuška Gajšek nagrajencem zaželela, naj jim vneme pri delu z zemljo in živino nikoli ne zmanjka: "Ptuj je mestna občina, z zelo bogatim ruralnim zaledjem. Mi imamo veliko število kmetijskih gospodarstev, ki jih je treba vzpodbujati. Treba se je zavedat, da hrana ne raste kar sama od sebe in ne prideluje v trgovinah, zato se je tem ljudem treba zahvalit za trud in vnemo."

Na kmetiji Branka Klemenčiča pridelujejo žitarice in se ukvarjajo z govedorejo. Kaj je bistveno pri delu na kmetiji? "To pa moraš imeti skrb. Vse ima svoj čas, ob pravem času moraš gnojit, ob pravem času sejat, ob pravem času, da se poškropi. Tudi živina seveda zahteva svoj čas, da jih pravočasno nahraniš." Obdelujejo 173 hektarjev površin, hlevi so polni, v primerjavi z letom 2001 so kmetijo zelo povečali: "V tem času se je zelo dosti spremenilo. Pred dvajsetimi leti smo obdelovali 65 hektarjev, v hlevu je 300 glav živine. Izpopolnili smo strojni park."

Veliko truda in volje zahteva tudi ohranjanje kulturne dediščine na podeželju. V več kot dvesto let stari hiši, ki je bila nekdaj mlin, v Žabjaku pri Ptuju, živita in zgledno skrbita zanjo Rozalija in Ignac Kekec: "Midva sva domačijo podedovala, od takrat pa se trudiva, domačijo ohranjati, kakršna je bila nekoč. Moj oče je bil mlinar, pa tudi dedek je bil mlinar. Nekdaj je to bil graščinski mlin, hiša pa je stara preko 200 let," Ignaca Kekca pa sta bolj zanimala govedoreja in kmetovanje.

Predsednik ocenjevalne komisije Andrej Rebernišek poudari, da je kmetija Klemenčičevih sodobno opremljena in obetavna, kmetijstvo pa ima poleg pridelave tudi druge cilje, "tudi ohranit bogato dediščino, ki jo imamo na podeželju." Zato je naziv naj kmetija na področju ohranjanja kulturne dediščine podeželja pripadel prav Kekčevim.