Pred začetkom novega šolskega leta stroka vse pogosteje poudarja pomen cepljenja najstnikov (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Pred začetkom novega šolskega leta stroka vse pogosteje poudarja pomen cepljenja najstnikov (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Pred začetkom novega šolskega leta stroka vse pogosteje poudarja pomen cepljenja najstnikov. A zanimanje je še manjše kot pri polnoletnih, ugotavljajo v mariborskem Zdravstvenem domu.

Drži, da je potek bolezni pri mladih večinoma blažji, a lahko se pojavijo tudi hudi zapleti, opozarja pediatrinja Katarina Koražija-Krajšek: "So zapleti, so zapleti. Pri določenih otrocih se lahko celo zelo grdo zaplete. Bolj ali manj so izpostavljeni tisti, ki imajo pridružena obolenja, ampak včasih se zgodi tudi pri kakem otroku, ki je bil povsem zdrav in lahko ima grde komplikacije."

Zato je cepljenje še kako smiselno, dodaja sogovornica. A kot ugotavljajo v mariborskem Zdravstvenem domu, ostaja zanimanje za cepljenje po dveh mesecih skromno. Od približno 14 tisoč mladostnikov med 12. in 18. letom jih je po besedah Aleksandra Jusa v Mariboru cepljenih le "1562. Torej zares nizek odstotek." Torej okoli 15-odstoten. Da bi ga zvišali, k cepljenju otrok starše nagovarjajo tudi pediatri, a starši cepljenje v veliki večini zavračajo: "Ja, da še niso gotovi, da še bodo razmislili, pa prečitali so marsikaj na internetu, pa ne vejo, če so cepiva varna."

Tisti, ki so bili cepljeni do zdaj, hujših stranskih učinkov niso imeli, dodaja Koražija Krajškova: "Mogoče malo roka boli, ampak nič kaj posebnega." Po drugi strani pa, opozarja Jus: "...se ob tem širjenju virusa ponovnem lahko zgodi, da bodo šole ponovno zaprte."

Česar pa si ne želimo ne šolarji ne starši.