Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

90 zaposlenih v mariborskem podjetju A&E Europe, ki se ukvarja z izdelavo sukancev, je z dveurno opozorilno stavko zahtevalo ustavitev napovedanega zaprtja podjetja v ameriški lasti, odpuščanja in vračilo neracionalno porabljenega denarja. Vzrok za zaprtje so po navedbah vodstva družbe težke razmere na trgu in predlanska milijonska izguba. Svet delavcev in sindikat pa trdita, da je izguba ustvarjena načrtno.

Ameriški lastnik družbe A in E Europe je pred leti kupil nemško podjetje, ki se ukvarja z enako proizvodnjo kot mariborsko, nanj pa naj bi preusmerjali naročila in denar, trdijo v sindikatu. "Sestrsko podjetje Gütermann, ki ima istega direktorja kot A&E, je odpeljalo ključne kupce. Šlo naj bi za reorganizacijo. Zaradi varnosti delavcev in manjših delovnih stroškov so se odpovedali skladišču, ki so ga preselili v Nemčijo," je povedala sekretarka Konfederacije slovenskih sindikatov Aleksandra Horvat.

Zastopajo 103 delavce, ki bodo, če ne pride do izpolnitve, zahtevali izplačilo odpravnine vsakemu presežnemu delavcu v višini 100.000 evrov. Vsoto so izračunali na podlagi višine posojila sestrskemu podjetju v višini 2,1 milijona evrov. "Na sestanku z vodstvom je bilo rečeno, da gre za denar v oblaku in če katero podjetje od njihovih družb denar potrebuje, ga lahko iz oblaka vzame. Tukaj je tudi denar A&E Europe."

Družba naj bi vrata zaprla do 30. septembra. V prvi fazi, v začetku maja, naj bi delo izgubilo 56 delavcev, vsi drugi v začetku julija. "Ne vedo, kdo je v prvi in kdo v drugi fazi. Iščejo si druge zaposlitve; čakanje in negotovost!"

Izpolnitev zahtev pričakujejo do 1. maja.