Foto: Arhiv organizatorja/Albin Bezjak
Foto: Arhiv organizatorja/Albin Bezjak

Obveza, da morajo pri obiskovalcih preverjati izpolnjevanje pogoja PCT, sproža precej nezadovoljstva tudi pri organizatorjih kulturnih prireditev. Zaradi ukrepa, za katerega so izvedeli iz medijev in menijo, da nima zakonske podlage, se je obisk nekaterih prireditev minuli konec tedna ponekod celo prepolovil.

Nismo proti ukrepu, moti pa nas način sprejetja tako rekoč čez noč, brez zakonskih podlag in brez navodil kako ga izvajati, je do najnovejšega ukrepa, ki organizatorjem kulturnih prireditev od minulega petka nalaga preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT pri obiskovalcih, kritičen direktor Mariboxa Stipe Jerič: "Veliko lažje bi bilo, če bi bili pravočasno o tem obveščeni in imeli vsaj teden dni časa, da se na to pripravimo in da ta ukrep na ustrezen način skomuniciramo. Na ta način pa nam je bila na koncu povzročena velika gospodarska škoda."

Število obiskovalcev v kinodvoranah Mariboxa se je minuli konec tedna – tako Jerič – v primerjavi s tednom prej kar prepolovilo: "Lahko trdim, da je ta 50-odstotni upad obiska zagotovo samo rezultat sprejetega ukrepa, oziroma načina, na kateri je bil ta ukrep sprejet."

Ukrep je po besedah Taje Islamovič deloma oklestil tudi udeležbo na Festivalu Arsana na Ptuju: "Vsekakor nekaj nejevolje je bilo. Tudi ljudje dosti kličejo v našo pisarno in sprašujejo, kako bomo to izvedli." A do odgovorov pristojnih služb se - do zdaj neuspešno - tudi sami skušajo dokopati že od petka, dodaja sogovornica: "Smo bili poslani od enega telefona do drugega, od enega maila na naslednjega. Čisto iskreno večino informacij črpamo iz medijev."

Tako kot velja zdaj, brez ustreznih zakonskih podlag za preverjanje obiskovalcev, opozarjata sogovornika, so organizatorji prireditev sami v prekršku.