Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo

Ob hitrem širjenju koronavirusnih okužb je vse več okuženih tudi med zaposlenimi in stanovalci domov za starejše. Nekateri domovi v Podravju – na Ptuju, v Mariboru in Poljčanah -so za zajezitev širjenja okužb začasno že zaprli vrata za obiskovalce. V domovih, kjer se za tak ukrep še niso odločili, pa pozivajo k doslednemu spoštovanju ukrepov.

V Domu dr. Jožeta Potrča v Poljčanah se z okužbami petega vala spopadajo že od začetka leta, a jim po besedah direktorice Ive Soršak še ni videti konca: "V delu doma, kjer se je okužba začela – v tako imenovanem stanovanjskem delu se stanje zdaj umirja, se pa širi v drugem delu – v negovalnem delu doma in pričakujemo, da se bo širjenje še nadaljevalo." Tudi med zaposlenimi, kjer je ob 28-ih aktivno okuženih in še treh karantenah organizacija dela že zdaj komaj obvladljiva, dodaja Soršakova: "Se pravzaprav dnevno moramo odločati, kam bomo koga razporedili, da bo delovni proces kolikor toliko stekel."

Od ponedeljka so obiski prepovedani tudi v vseh enotah ptujskega doma upokojencev. Kot pojasnjuje direktorica Vesna Šiplič Horvat: "Žal smo se morali odločiti za ta začasni ukrep, ki pa je bil neizbežen zaradi številnega povečevanja okužb v lokalnem okolju in zaradi tega so se posledično okužbe razširile skoraj v vseh naših štajerskih enotah."

Zaradi velikega števila okuženih v lokalnem okolju in primerov vnosa okužb asimptomatskih svojcev med stanovalce, prepoved obiskov začasno velja tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec z osemsto stanovalci. Trenutno imajo 47 okuženih, a kot dodaja direktor Marko Slavič: "Izkušnje kažejo tudi pri nas, da kadar ni ustreznega ukrepa in kadar ne izvedemo vseh ukrepov, se sev enostavno razširi kot požar med stanovalci."

V času prepovedi so obiski v domovih dovoljeni le v nujnih primerih in ob vnaprejšnjem dogovoru.