Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V mariborskem zdravstvenem domu doktorja Adolfa Drolca se v času epidemije soočajo tudi z nestrpnostjo in agresijo, tako da so že morali iskati pomoč pristojnih organov. Pozivajo k večji strpnosti, obenem pa k razumevanju, da se morajo pri svojem delu ravnajo po enotnih državnih navodilih.

Pandemična utrujenost današnjega časa se tako kaže v vsej razsežnosti tudi v mariborski zdravstveni hiši, kjer so zdravstveni delavci še posebej preobremenjeni zaradi epidemiološke podobe in vedno težje prenašajo naraščajoče psihično in še kakšno nasilje pacientov. Razlogi so v nerazumevanju pravil, saj od zdravstvenega osebja pacienti zahtevajo vse mogoče. "Mi se denimo ta trenutek med drugim soočamo tudi z zahtevami staršev po izdaji potrdil o nenošenju mask njihovih otrok v šolah in je zato pritisk na naše izbrane osebne zdravnike in pediatre takšen, da presega njihove možnosti odločanja o tem," izpostavlja direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik. V državi namreč tudi na tem področju veljajo enotna dogovorjena pravila.

Ob vsem je še veliko drugih pričakovanj pacientov, ki jih ob takšnih in drugačnih zdravstvenih težavah velikokrat pričakujejo tudi neupravičeno v okvirjih, ki presegajo zmožnosti njihovih zdravnikov. V mariborskem zdravstvenem domu želijo spomniti, da bomo to pandemijo premagali lažje tudi s prijaznostjo. "Izhod iz te krize vidim v tem, da bo vsak od nas na svoj način prispeval k vedenju, da lahko le skupaj prebrodimo te težave," nas še poziva Jernej Završnik.

Ob vsem še dodaja, da je zaradi epidemije tudi pri njih izjemno povečan obseg dela, saj se ob tem odvija delo tudi na njihovih drugih področjih, od osnovne do specialistične dejavnosti, četudi v spremenjenih, drugačnih razmerah.