Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V šolske klopi so se ponovno vrnili osnovnošolci in dijaki. Dijaški domovi so se odprli že včeraj. V šolah bodo skušali čim prej vzpostaviti normalen delovni ritem učencev in nato pohiteti s pridobivanjem znanja in z ocenjevanjem, želijo pa si, da v tem šolskem letu ne bi več prišlo do nobenih prekinitev.

Že tretji prvi šolski dan v tem šolskem letu. Po 11-dnevni prekinitvi so ga težko pričakovali starši, učenci in učitelji, ki jih čaka veliko dela, zato si v prvi vrsti želijo, da novih prekinitev pouka v šoli ne bo več. Vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš: "Veselimo se, da bomo lahko delali naprej v šoli. Želimo si pedagoškega miru naslednjih 11 tednov, da bomo lahko šolsko leto, kolikor se le da, normalno zaključili."

V šolah so si za prihodnje dni zadali za nalogo "najprej učence pripeljati v normalno delovno rutino, utrditi delovno kondicijo in seveda slediti učnim načrtom in pridobiti vsaj temeljna znanja, ki jih bomo lahko pridhnje leto nadgrajevali," dodaja Kirbiševa.

K pouku se vračajo tudi maturanti, dijaki prvih treh letnikov pa se bodo v šoli izmenjevali po modelu C. Ravnatelj Prve Gimnazije Maribor Herman Pušnik: "Profestoji in dijaki si tega želimo in vsi skupaj upamo, da bomo do konca šolsega leta ostali v šoli."

Želijo si tudi, da bi se še v tem šolskem letu v celoti pouk v učilnice preselil tudi za dijake od 1. do 3. letnika. Prav tako pričakujejo čim prejšnje informacije pristojnih o izvedbi letošnje mature, ki je pred vrati, predvsem, kakšne bodo morebitne dodatne prilagoditve in kaj bo z dijaki v karanteni.

Zaželeni pedagoški mir pa je že nekoliko skalila napoved, da bo načrtovano prostovoljno samotestiranje učencev zadnje triade in dijakov potekalo v šoli, in ne doma. Prvič predvidoma že prihodnji petek.