Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Na Okrajnem sodišču v Mariboru so danes obravnavali mladoletnega dijaka Matica Gosaka, ki je s sošolci in drugimi dijaki 9. februarja na mirnem protestu v središču Maribora zahteval ponovno odprtje šol. Sodnica je postopek ustavila. V takšnih primerih sodišče izreka sicer vzgojne ukrepe, vendar bi to samo poudarilo absurdnost celotne situacije, v kateri so se znašli popisani mladoletni dijaki.

Kot že prejšnji teden, ko je na sodišče morala ena izmed udeleženk omenjenega protesta, a se postopek še nadaljuje, so se pred sodiščem tudi tokrat zbrali podporniki in dijaka Matica pospremili z aplavzom.

Matic Gosak je po obravnavi povedal: "Očitno je zmagal razum, postopek se je ustavil. Sodnica se pa je tudi v imenu sodstva opravičila."

Sodnica je sledila predlogu obrambe, potem ko je Matic prebral izjemen zagovor, ki ga je sam napisal in v njem razložil, zakaj je bil na mirnem protestu. Odvetnik Dino Bauk: "Kako preslišani in pozabljeni so bili s strani šolske in sicer oblasti v tej državi in kako nujno je bilo, da se oglasijo in kakšno stisko so pač doživljali v tem štirimesečnem zaprtju, ki je sledilo prejšnjemu štirimesečnemu zaprtju iz prejšnjega leta."

Oče Tadej Gosak pravi: "Mislim, da je popolnoma jasno, da je sistem zdaj deloval v smeri utišati vse, ki imajo svoje mnenje in vse, ki želijo izražati svoje mnenje. Najhuje je, da to počnejo mladi generaciji."

In še: "Kot starši smo zagotovo ponosni, da smo vzgojili takšne otroke, ki prevzemajo odgovornost in vedo, kaj je prav. Kot državljan Slovenije sem pa zgrožen, da se celoten državni aparat spravi na mlade ljudi z vso silo, od policije, sodišča, starši in cela družina smo bili klicani na center za socialno delo ... In to ti pa da zelo slab občutek."

Dijaki, ki so prišli podpret Matica, so v rokah držali tudi pesnitev In memoriam odloku o protestiranju, v katerem je tudi navedek, da se ne bodo poboljšali in še naprej razmišljali z lastno glavo.