Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je mariborska občina zaradi finančnih težav športna društva obvestila, da jim lahko z gotovostjo izplača le 60 odstotkov programskih sredstev, znesek rezov v nevladnih programih kulture in sociale še ni znan. Na občini pa obljubljajo, da se bodo z upravičenci sestali kmalu.

Mariborska občina je za zdaj športnim društvom financiranje zagotovila le do konca julija. Zato se športniki bojijo druge polovice leta, pravi predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada:

"Mi še vseeno upamo, da se bo ta denar nekako uspel zagotoviti, drugače bo res velika težava. Nekaj klubov je že tik pred zaprtjem oziroma že zapirajo."

Kako bo s financiranjem nevladnih kulturnih in socialnih programov, še ni znano. Predsednica Pekarne Magdalenske mreže Urška Breznik:

"Ker smo skoraj sredi junija, je večina organizacij 50 ali 60 odstotkov programa že oddelalo, tako da lahko zdaj vse zapremo vrata, tako na področju mladine, kot na področju kulture."

Občina naj bi nevladnike povabila na sestanek v enem tednu, rešitev pa še pripravljajo pravi mariborski podžupan Samo Peter Medved:

"Ne bi potrdil, da bo šlo tukaj čisto uravnilovsko, 60 - 40, ampak bomo morali delati na področju kulture in sociale selektivno."

Kot dodaja, se je občina v likvidnostnih težavah znašla iz več razlogov, kot sta pozna potrditev proračuna na mestnem svetu, nesoglašanje svetnikov z nekaterimi predlogi podražitev in neplačane obveznosti države. Iz mestnega sveta pa pred jutrišnjim nadaljevanjem majske seje prihajajo tudi pozivi k rebalansu proračuna in prilagoditvi izdatkov še na drugih področjih.