Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Povpraševanje po vavčerjih, ki jih je mariborska občina vpeljala za pomoč družinam, ki jih je prizadela energetska draginja, je slabo. Vloge zbirajo še do konca junija, doslej pa so porabili le šestino predvidenih sredstev.

Mariborska občina je sistem energetskih vavčerjev zagnala konec februarja, ocenjevali pa so, da bodo z 200.000 evri pomagali okoli 4.000 družinam. Po zadnjih podatkih pa sta Rdeči križ in Karitas doslej obdelala 488 vlog, upravičencem pa nakazali okoli 32.000 evrov. Sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek:

"Zbiranje vlog še poteka do konca meseca. Danes in jutri lahko prebivalci Mestne občine Maribor še podajo vlogo ali pri nas ali na Karitas. Mi si želimo, da bi te vloge prišle, da bi ljudem lahko pomagali, glede na to, da je stiska velika."

Mestni Svetnik Miha Recek pa je o slabem učinku pobaral župana:

"Ker sem že takrat v začetku leta to napovedal, me zanima, kakšno je vaše mišljenje oziroma kaj boste s preostalim denarjem. Pravzaprav ste dobro PR-ovsko spodbudili ljudi, da so, v narekovajih, izvedeli za ta vavčer."

Tako pa župan Saša Arsenovič:

"Seveda nismo zadovoljni s tem, koliko jih je bilo unovčenih. Rok smo takrat namenoma podaljšali. Vloge so bile pripravljene skladno s predpisi in očitno takrat ni bilo takšnih potreb. Ne dvomim pa, da bo ta denar še kako prav prišel jeseni, ko bomo soočeni z novimi podražitvami, tako da denar bo prav gotovo prišel do tistih, ki ga bodo potrebovali."

Od preostalih 168 tisoč evrov bo občina 59 tisočakov namenila za letovanje otrok v Punatu v organizaciji Rdečega križa, ki ga že sofinancira z 12 tisočaki. Preostanek pa bodo namenili za jesenske vavčerje in subvencijo včeraj potrjene podražitve vodarine.