Foto: Radio Maribor/Amadeja Bešter
Foto: Radio Maribor/Amadeja Bešter

Čeprav o prostovoljnem delu predvsem govorimo, ko pride do kakšne naravne katastrofe ali kriznih situacij, so prostovoljci del našega vsakdana. Prostovoljce lahko najdemo na različnih področjih od gasilcev, do oseb, ki nam na kakšni lokalni kulturni prireditvi odtrgajo karto pred vstopom. Gre predvsem za ljudi, ki so solidarni in radi pomagajo posameznikom ali pa skupnosti, v kateri živijo.

V domu za starejše Domu Danice Vogrinec deluje več prostovoljcev, ki se predvsem družijo s stanovalci. Upokojenka Cvetka Bratkovič denimo s skupino starostnikov v ponedeljek in petek pripravlja turnir pikada, ki mu sledi druženje. Pravi, da so zelo srečni in da se težko ločijo drug od drugega.

Na Rdečem Križu Maribor pa Gordana in Cvetka urejata in razvrščata stvari, ki jih prinesejo mimoidoči. Oblačila, čevlje, igrače in druge stvari pregledajo, razvrstijo in pripravijo za oddajo. Strinjali sta se, da je ekipa prostovoljcev super. “Delo mi je všeč, je pestro, kreativno in sam tim je zanimiv. Vedno se nekaj dogaja.” pojasni Cvetka.

V Zvezi prijateljev mladine Maribor pripravljajo različne delavnice za otroke, prostovoljci pa otroke odpeljejo tudi na morje. Neža Hudournik se je kot vzgojiteljica na letovanje odpravila že četrto leto zapored. “Delo z otroki mi je blizu, me zelo zanima in mi je zabavno. Mislim, da je potrebno, da določenim otrokom, ki so pogosto iz socialno ogroženih družin, omogočimo to letovanje, saj so to pogosto zanje edine počitnice.“ Na letovanju se prostovoljci družijo in pazijo otroke ter pripravljajo različne delavnica in športne aktivnosti.

V mariboru mladim različne prostovoljna dela ponujajo v okviru Pekarna Magdalenske mreža. Karin Jureš tako nudi učno pomoč pri slovenščini. Skupaj z učencem sta ponavljala snov na daljavo, pripravila pa je tudi dodatne naloge. “Delo je bilo zelo zanimivo in poučno tudi zame, ker sem se v tej vlogi preizkusila prvič.”
Uroš Črnko pa dela v galeriji K18, kjer obiskovalcem na kratko predstavi razstavo in pazi, da se ne poškodujejo razstavni eksponati ter pomaga pri postavljanju.

Vabljeni k poslušanju.

Obrazi prostovoljcev