Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Odsotnosti zaposlenih zaradi okužb in karanten povzročajo težave tudi v različnih ustanovah. V mariborski knjižnici bodo tako zaradi odsotnosti zaposlenih morali skrajšati delovni čas osrednje enote in Pionirske knjižnice, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor in Narodnem domu Maribor pa po nekaj odpovedanih predstavah konec prejšnjega tedna trenutno težav nimajo. Drugače je v varstveno delovnem centru Polž, kjer so zaradi okužb med uporabniki in zaposlenimi omejili izvajanje programov v enotah v Mariboru, medtem ko v enotah v drugih krajih to zaenkrat ni potrebno.

Potem, ko so v torek zaradi slabih epidemičnih razmer spremenili način poslovanja v celjski knjižnici, bodo morali podobno ukrepati tudi v Mariborski knjižnici, pojasnjuje direktorica Dragica Turjak: "Prvi ukrep bo ta, da skrajšamo odpiralne čase osrednje knjižnice, Pionirske knjižnice Rotovž in čitalnice." Medtem ko za čitalnico to velja že od včeraj, bosta obe omenjeni enoti skrajšan čas poslovali od jutri: "Obe enoti bosta odprti od 9ih do 16ih."

V zunanjih enotah mariborske knjižnice trenutno težav še nimajo, če pa bodo njih prišlo, pa bodo njihovo poslovanje skrajšali za en dan v tednu, še pojasnjuje Turjakova: "Tako načrtujemo, ampak za zdaj puščamo zunanje note odprte normalno."

S podobno situacijo se soočajo v Varstveno delovnem centru Polž, kjer so morali zaradi okužb v dveh bivalnih enotah v Mariboru vzpostaviti rdečo cono. Vršilka dolžnosti direktorice VDC Polž Jasmina Breznik o tem, kaj za stanovalce to pomeni: "Ne odhajajo v delavnice VDC-ja, njihovo gibanje je seveda omejeno, ker se tudi ne morejo gibati zunaj hiše." V Mariboru je trenutno v dnevne programe varstveno delovnega centra vključena le tretjino uporabnikov, zaradi česar tudi nimajo večjih težav s pomanjkanjem zaposlenih. "Medtem ko v zunanjih enotah trenutno ne beležimo okužb in so prisotni skorajda vsi uporabniki," še pravi Breznikova.

V mariborskem Kriznem centru za žrtve nasilja pa so morali zaradi okužbe s koronavirusom vzpostaviti rdečo cono, zato tam trenutno ne sprejemajo novih uporabnikov. Vsi pa upajo, da se bo stanje umirilo že naslednji teden.