Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Z odprtjem informativne točke za prostovoljce se v Mariboru nadaljujejo aktivnosti za organizacijo največjega športnega dogodka za mlade, Olimpijskega festivala evropske mladine. Zanimanje iz tujine je veliko, novih prijav ne sprejemajo več; trenutno želijo za pomoč pri organizaciji pritegniti lokalno prebivalstvo.

Povezalo se je več organizacij: od Zavoda za zaposlovanje, do Mladinskega kulturnega centra, prostovoljstvo pa bodo predstavljali tudi v okoliških izobraževalnih ustanovah in športnih klubih. Poudarjajo namreč, da večjih športnih dogodkov brez prostovoljcev ne bi bilo. Obetajo si tudi vzpostavitev mreže prostovoljcev, ki bi pomagala tudi pri izvedbi velikih dogodkov v prihodnje.

123 dni pred začetkom Olimpijskega festivala evropske mladine so na južni tribuni Ljudskega vrta odprli informativno točko za prostovoljce. Potrebovali jih bodo več sto, navaja direktorica OFEM-a Nataša Ritonija: "Skupaj potrebujemo okrog osemsto prostovoljcev. Zadali smo si, da bomo angažirali dvesto tujcev in šesto lokalnih prostovoljcev." Še pred začetkom kampanje so pridobili več kot tisoč prijav iz tujine in 460 iz Slovenije, po ocenah organizatorjev jih je polovica prišla iz Maribora.

Delo s prostovoljci, starejšimi od 15 let, bo usklajevalo 15 mentorjev, zanje pa bodo pripravili tudi 24 dogodkov. "Pomagali bodo vrhunski športniki iz cele Slovenije. Zanje bomo izvedli delavnice, angažirali bomo trenerje iz sodelujočih držav in tekmovalce ozaveščali, kako pomembno je ravnanje s prostovoljci," je povedal Aleš Šolar iz Olimpijskega komiteja Slovenije. Poudarja, da brez prostovoljcev izvedba velikih, manjših in rekreativnih tekmovanj ne bi bila mogoča. Ponujajo jim sodelovanje na 13-ih področjih, dodaja vodja prostovoljcev Katja Žižek: "Razporedili jih bomo na njihove želje. Če se bo izkazalo, da jih je za področje marketinga preveč, jih bomo razporedili na drugo področje, saj jih v prijavnici vsak navede tri."

Prijave bodo zbirali do sredine junija, že maja pa bodo za slovenske prostovoljce pripravili spoznavno srečanje.