UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo
UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo

Z Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili, da nihče izmed sedmerice njihovih zdravnikov, ki so se okužili z novim koronavirusom, ni v resnem zdravstvenem stanju. Dva kažeta simptome, podobne sezonski gripi, preostali znakov bolezni ne kažejo. So pa v zdravstvenem domu in UKC Maribor dopoldne razkrili, da je moralo v osamitev še 22 zaposlenih v obeh ustanovah, ki jim okužbe niso potrdili. Sicer pa epidemiologi še preverjajo, s kom so bili okuženi v stiku, NIJZ pa je odredil 21 karanten. Obe mariborski zdravstveni ustanovi sta sprejeli poostrene varovalne ukrepe in se pripravljata na prilagoditve delovanja.

Ker je od odkritja okužb minilo malo časa, vodstvi osrednjih mariborskih zdravstvenih ustanov pozivata, naj svoje zdravstveno stanje opazujejo vsi, ki so bili na mariborski urgenci minuli konec tedna v naslednjih terminih:

Petek, 26. 6. 2020:med 7.00 in 19.00.
Nedelja, 28. 6. 2020:med 7.00 in 19.00.
Ponedeljek, 29. 6. 2020:med 7.00 in 16.00.

Ob simptomih, podobnih gripi, pa naj PO TELEFONU vzpostavijo stik z osebnim zdravnikom.

Na osamitev so ob sedmih zdravnikih poslali še 14 zaposlenih UKC Maribor in 8 uslužbencev zdravstvenega doma, pri katerih za zdaj niso potrdili okužbe. To bo vplivalo na izvajanje nujne zdravstvene pomoči na terenu, ki jo izvaja zdravstveni dom, zato jim bo UKC Maribor pomagal s svojimi zdravniki, pravi direktor bolnišnice Vojko Flis.

Zaradi izpada osebja bo treba reorganizirati nekatere oddelke UKC Maribor, ponovno odpirajo tudi t. i. COVID oddelek. Urgenca deluje normalno, ob morebitni širitvi virusa pa se najbolj bojijo kadrovskih težav.

Te skrbijo tudi strokovnega direktorja zdravstvenega doma: "Neke vrste kolapsa se bojimo, seveda, v vsakem primeru. Ampak služba mora, mora, kakorkoli ... Zdaj pa, ali bo cela Slovenija priskočila, potem ni več ... Potem imamo res katastrofno medicino, ki jo moramo pokriti."

Kot smo še izvedeli, izvor okužbe še ni znan, preiskujejo več možnosti vnosov iz tujine ali okužbe v Sloveniji. Se pa je okužba med sedmerico zdravnikov najbrž razširila na sestanku 24. junija.