Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem ko so prebivalci jugozahodnega dela Maribora dolgo negodovali nad zapleti, ki so upočasnjevali gradnjo podaljška Ceste proletarskih brigad, dela zdaj napredujejo hitro. Tako je v gradnji še zadnji del povezave med križiščem Ilichove in Kamenške ulice ter trgovskim centrom Qlandia.

Čeprav je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo gradbeno dovoljenje za zadnji del t. i. Limbuške obvoznice pridobila že v začetku leta, je gradnja stekla šele v sredini oktobra. Vodja investicije Tomaž Willenpart:

"Ureja se komunalna infrastruktura, na križišču pri Qlandiji se ureja priključek, na koncu pa pride asfaltna prevleka. Zaradi zime bo ta verjetno položena prihodnje leto. Na koncu pa moramo namestiti še cestno opremo."

Dela potekajo na obeh koncih, tako da sočasno urejajo še traso s krožiščem pri bližnjem RTV-centru in prepust čez Pekrski potok pri križišču s Kamenškovo. // Podjetju Pomgrad s podizvajalci je naklonjeno toplo vreme. Bodo lahko projekt končali pred aprilskim rokom?

"Ne bi prehiteval, počakajmo zimo do konca. Želja je, da bi končali prej, je pa zelo odvisno od zime oziroma, kdaj bomo lahko začeli polagati asfalt. Najbolj vremensko občutljivo pa je risanje črt in nameščanje te končne infrastrukture," pojasnjuje sogovornik.

Gradnja bo kmalu posegla tudi v del cestišča Ilichove ulice. In kakšne bodo spremembe prometnega režima?

"Asfalt je tisti, ki to sugerira, načeloma pa se bo vse delalo pod polovično zaporo," pravi Willenpart.

Ali se bo več kot 11 milijonov evrov vredna naložba države in mariborske občine podražila, sogovornik še ne more napovedati, saj je projekt sredi gradnje, izvajalčevi zahtevki pa so v procesu pogajanj.