Univerza v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Univerza v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Univerza v Mariboru bo septembra, s serijo dogodkov, počastila 100. obletnico rojstva svojega prvega rektorja, Vladimirja Bračiča, ki je s svojim delom neprecenljivo pripomogel k razvoju geografske stroke pri nas in je imel posebne zasluge tudi za ustanovitev mariborske, druge slovenske univerze.

Vladimir Bračič se je kot geograf rad vračal v rodne Haloze in je o tem ruralnem predelu napisal temeljna znanstvena dela. Kot politik in dekan Pedagoške akademije pa je imel velike zasluge tudi za ustanovitev Univerze v Mariboru leta 1975. Po besedah sedanjega rektorja Zdravka Kačiča, vemo Mariborčani o Bračiču in mnogih drugih pomembnih sokrajanih žal premalo.

Serija spominskih dogodkov se bo začela 18. septembra s preimenovanjem Velike dvorane v Dvorano Vladimirja Bračiča, priredili pa bodo še simpozij, okroglo mizo in razstavo ter odkrili Bračičev doprsni kip. Njegov sin, Bojan Bračič, sicer podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije, pa napoveduje tudi izid osebne poštne znamke.

Vladimirju Bračiču se bodo poklonili tudi v rodnih Cirkulanah z odprtjem spominske sobe, mariborska univerza pa je na občino že naslovila pobudo, da bi po njem poimenovali odsek Koroške ceste ob študentskem kampusu.