Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Mariborski župan Saša Arsenovič bo občino še naprej vodil s tremi podžupani in ne štirimi, kot si je želel. Do dvetretjinske večine v mestnem svetu, potrebne za spremembo statuta, je zmanjkal en glas.

Arsenovič je željo po četrtem podžupanu utemeljeval z večjo učinkovitostjo mestne uprave. Pomisleke pa so sprožili dodatni stroški takšne ureditve in očitki o razdeljevanju političnih funkcij.

Župan je sejo sicer začel s spremembami dnevnega reda. Zaradi neusklajenosti je do prihodnjič umaknil ustanovitev javnega holdinga, odlok o pogrebnih storitvah in ureditev 24-urne dežurne pogrebne službe, preklical pa je predlagano podražitev pomoči družini na domu. Potrebnih 24.000 evrov bo iskal v proračunu ali Centru za pomoč na domu.

Mestni svetniki so tudi kadrovali. Po burni razpravi so za predsednika občinskega nadzornega sveta imenovali Dejana Petkoviča, in soglašali z imenovanjem Tadeja Mežnarja za novega direktorja Športnih objektov Maribor. Zavrnili pa so imenovanje občinske volilne komisije, saj so bili med kandidati tudi bližnji sorodniki nekaterih mestnih svetnikov.

Potrdili pa so idejo vzpostavitve sistema brezplačne izposoje koles v javno-zasebnem partnerstvu in energetsko obnovo neprofitnih stanovanj v Engelsovi ulici. Snago pa so spremenili v javno podjetje.