Glaserjev salon, arhiv Župnija Malečnik
Glaserjev salon, arhiv Župnija Malečnik

Glaserjev festival nosi ime po duhovniku, pesniku, pisatelju, prevajalcu in narodnem buditelju Marku Glaserju (1806 – 1889), ki je skoraj pol stoletja vodil župnijo v Malečniku.

Gre za eno najpomembnejših osebnosti tako za slovensko kot tudi avstrijsko Štajersko in Koroško, saj mu je škof Anton Martin Slomšek, s katerim sta bila osebna prijatelja, zaupal največjo skrb - pravzaprav operativni del prenosa škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Labotski dolini v Maribor.

V okviru drugega Glaserjevega festivala bo drevi v trinadstropni župnijski vinski kleti v Malečniku vinsko-glasbeni večer: Vino in kitara z Adijem Smolarjem. Osrednji dogodek festivala bo v petek 21. aprila s posebno slovesnostjo v Glaserjevem salonu. Premierno bo predstavljena knjiga Malečniška kuharica, v kateri so zbrani starodavni recepti šolskih sester, ki so do 2. svetovne vojne delovale v Malečniku. Knjigo je izdala Celjska Mohorjeva založba.

Priložnost za knjigo se je ponudila zaradi ohranjenih receptov kuharskega tečaja izpred dobrega stoletja, je povedal župnijski upravitelj in gonilna sila Glaserjevega festivala dr. Sebastijan Valentan: »Ob pogledu na ta neprecenljivi dokument časa in kraja se je v meni takoj porodila ideja o knjižni izdaji, s katero bi še ohranjeni zapis ovekovečili, z njim na primeren način seznanili lokalno in širšo javnost ter ga tako iztrgali pozabi. Pobudo sem najprej predstavil predsednici Društva malečniških gospodinj Valeriji Bračko, ki je bila navdušena, kasneje pa še prvi in najstarejši slovenski založbi Celjski Mohorjevi družbi."

Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Udeležence bosta jutri nagovorila ministrica Irena Šinko in etnolog dr. Janez Bogataj, pisec spremne besede h knjigi. Ob tej slovesnosti bo redovnicam iz Slovenske Bistrice, ki so naslednice malečniških šolskih sester, podeljen Glaserjev srebrnik kot znamenje hvaležnosti za njihovo zgodovinsko delovanje v Malečniku. Več in podrobneje pa v zvočni prilogi oddaje Poglej in povej.

V petek, 21. aprila predstavitev knjige Malečniška kuharica