Foto: Radio Maribor/Arhiv Radia Maribor
Foto: Radio Maribor/Arhiv Radia Maribor

S tem so vsaj delno odpravili pomanjkanje hotelskih sob in restavracijskih prostorov, ki so bili uničeni med 2. svetovno vojno, čeprav je od nje takrat minilo že več kot 18 let.

»Novi sodobni hotelski objekt bo zlasti pritegnil številne tuje turiste, ki so doslej prenočevali v Gradcu ali pa v Ljubljani in Zagrebu. Hotel je pa tudi prvi objekt v novem mestnem središču ob magistrali. Zato pomeni otvoritev hotela Slavija tudi začetek izgradnje novega mestnega središča, ki se bo začela v prihodnih letih«, je ob otvoritvi pred 60 leti povedal Mirko Žlender, tedaj predsednik občinske skupščine Maribor- center.

Med tistimi, ki niso pozabili na Slavijo je tudi Cecilija Novak iz Zgornjih Žerjavcev pri Lenartu v Slovenskih goricah, ki se je tam zaposlila kot zvedavo, še mladoletno dekle. V službo je prišla še preden je Slavija zares odprla vrata, upokojila pa se je tik preden jih je v hotelskem smislu za vedno zaprla.

V 35 letih, kolikor jih je preživela v Slaviji, se je nabralo toliko zgodb, da je nastala knjiga z naslovom Štiri zvezdice. Gre za delo v katerem je zatočišče pred pozabo našla zajetna mera nostalgije, zaradi katere je za peščico sodelavk in sodelavcev blagopokojni hotel Slavija v Mariboru del nepozabne preteklosti, včasih naporne, a na splošno - sploh s pogledom nazaj - neprecenljivo lepe.

Ceciliji Novak lahko prisluhnete v priloženi rubriki Poglej in povej.

V Mariboru so pred 60 leti odprli Hotel Slavija