Foto: Radio Maribor/Bojan Sinič - Bistriška panorama: major Marjan Strehar (1952-2012)
Foto: Radio Maribor/Bojan Sinič - Bistriška panorama: major Marjan Strehar (1952-2012)

Na februarski seji občinskega sveta občine Slovenska Bistrica so svetnice in svetniki potrdili letošnje prejemnike občinskih nagrad. Naziv častni občan bo posthumno prejel Marjan Strehar (1952-2012) in sicer za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije ter aktivno delovanje v veteranskih in domoljubnih organizacijah.

Častnik Slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo major Marjan Strehar se je rodil 3. marca pred 70. leti na Planini pod Šumikom na Pohorju. Po šoli za rezervne častnike JLA v Bileći se je leta 1974 zaposlil v Teritorialni obrambi (TO) ter bil v času osamosvajanja med organizatorji Manevrske strukture narodne zaščite v občini Slovenska Bistrica in poveljnik tamkajšnjega 79. območnega štaba TO.

V času vojne za Slovenijo je s sodelavci zasnoval in izvedel blokado slovenjebistriške vojašnice ter zavzetje vojaškega skladišča na Zgornji Ložnici na Pohorju. Kasneje je vodil selitev vojaške opreme do tajnih skladišč na Pohorju. Pogosto je poudarjal, da je bilo vojaškega materiala toliko, da bi – če bi ga razporedili v železniške vagone - imela takšna kompozicija lokomotivo na Pragerskem, zadnji vagon pa v Mariboru.

»Marjan Strehar je primer človeka, ki je bil eden najbolj hrabrih ljudi. kar sem jih v svojem življenju spoznal«, je v rubriki Poglej in povej Radia Maribor povedal mag. Marjan Fekonja, leta 1990 načelnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Vzhodnoštajerske pokrajine.
»Marjan je zaupal nam in mi smo zaupali njemu« pa je povedal dr. Andrej Godec eden od članov skupine, ki jo je leta 1990 v tajnosti sestavil Marjan Strehar in je že zadnje dni avgusta tistega leta izvedla več izvozov orožja iz skladišč Teritorialne obrambe v bistriški vojašnici.

Kot poveljnik občinskega štaba TO je tudi evidentiral prve transporte streliva in druge opreme na Hrvaško, ki sodijo v sklop orožarskih poslov vrha slovenske politike in nekaterih vplivnih posameznikov v njej.

Po vojni je ostal v aktivni vojaški službi in se po upokojitvi posvetil delu v veteranski organizaciji.

Umrl je maja 2012 v ne docela prepričljivo pojasnjenih okoliščinah. Zdrsnilo naj bi mu na hudi strmini nad potokom Lobnica na ruškem Pohorju.

Major Marjan Strehar je bil nosilec najvišjih državnih odlikovanj za zasluge v vojni ter odličen čebelar. Pokopan je v Šmartnem na Pohorju.

Njegovo ime bo ostalo zapisano v ugledni skupini častnih občank in občanov Slovenske Bistrice. V njej najdemo še književnika Antona Ingoliča (1981), kirurginjo svetovnega slovesa dr. Zoro Janžekovič (1999), kmeta in župana v ključnem času vzpostavitve slovenske državnost Ivana Pučnika (2005) ter pisatelja in slavista dr. Janka Čara (2008).

Slovesnost na kateri bodo podeljena tudi druga občinska priznanja bo v soboto 12. marca.

Mineva 70 let od rojstva majorja Marjana Streharja