Andraž Babšek, avtor romana
Andraž Babšek, avtor romana "Junak" in Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor. Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Ne zgodi se prav pogosto, da bi se najstnik odzval na anonimnem natečaju kakšne knjižne založbe in bi se zapis izpod njegovih rok po kritični oceni presojevalcev zmagovalno odrezal.

»Knjižna založba Kulturni center Maribor je lani pripravila natečaj za novi roman, podelili smo tri nagrade in še eno dodatno. Prvo nagrado je prejelo besedilo romana z naslovom »Junak«, za katerega smo nato kar nekaj časa nestrpno čakali na odziv avtorja, ker pač ni prav pogosto gledal novih sporočil na svoji elektronski pošti. Ko se je odzval smo izvedeli, da je to mladi, tedaj še štirinajstletni pisec Andraž Babšek iz Kranja«, pravi Peter Dobaj urednik pri knjižni založbi Kulturnega centra Maribor.

»Z generalom Maistrom sem se srečal še kot otrok v predšolskem času. Živel in deloval je v razburljivem obdobju. Njegova osebnost me je pritegnila in tako sem zgodovinskim dejstvom, do katerih sem se dokopal s pomočjo knjig in drugih virov dodal še nekaj svoje ustvarjalnosti«, dodaja danes 15 letni devetošolec Andraž Babšek iz Kranja.

O nastajanju svojega romana se je pogovarjal z Alešem Arihom, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor in tako na nedavnem zboru njegovih članic in članov prvič javno predstavil svoj roman, ki bo še to pomlad ugledala luč sveta tudi v knjižni podobi.

Najstnikov roman o generalu Rudolfu Maistru