Foto: BoBo
Foto: BoBo

Epidemija koronavirusa je hudo prizadela tudi turistične delavce na Pohorju na območju Maribora in okoliških občin. Kljub državnim ukrepom pomoči se nekaterim stroškom niso mogli izogniti, škoda je velika. Ker je epidemija preklicana, ljudje zdaj vendarle več potujejo, predvsem po slovenskih krajih, tudi rezervacij je vse več. A sezona je zaradi neznank, povezanih z boleznijo, povsem negotova.

Pohorski turistični delavci že več let opozarjajo, da je njihova ponudba razdrobljena. Zdaj pa so se dogovorili, da bodo na krizo odgovorili skupaj. Zavod za turizem Maribor Pohorje napoveduje kampanjo, ki bo povezovala Pohorje in mesto; Hotel Bellevue pa bo v sodelovanju z drugimi pripravil celovite večdnevne pakete doživetij. Vodja marketinga Damijan Pev pojasnjuje, da jih bodo ponujali na spletnih straneh vseh vključenih hotelov, koč in drugih ponudnikov, vsebovali pa bodo vodene aktivnosti s podrobnimi urniki.

Pozdravljajo državne bone, ampak ...

Pozdravljajo tudi državni ukrep turističnih bonov. Vlada podrobnosti določa danes, predvsem manjši ponudniki pa si želijo nekaterih sprememb. Predsednik Turističnega društva gostincev Pohorja Maksimiljan Klančnik si želi, da bi lahko gostje bon razdrobili in ga porabili pri več ponudnikih, saj so obiski na Pohorju krajši, cene pa nižje kot v najbolj obleganih turističnih krajih.

Posebne pakete bo ponudil tudi gorskokolesarski center Bike Park, ki ga v 70-ih odstotkih obiskujejo tujci in je moral na jesen prestaviti odmevni tekmi evropskega in svetovnega pokala v gorskem spustu.

Kaj bo s hoteli slabe banke?

Nejasna pa ostaja usoda hotelov Videc, Bolfenk in Arena – slaba banka jih prodaja, z najemniki pa se pogaja o spremenjenih pogojih najema. Nerešeno ostaja tudi lastništvo žičniških naprav v stečajni masi Športnega centra Pohorje.