Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki bodo na jutrišnji seji ponovno odločali o podražitvah mestnih storitev. Tokrat bodo na dnevnem redu med drugim podražitev uporabe športnih objektov, vrtcev in odvajanja odpadnih voda. Številne pa ob tem razburjajo še podražitve parkiranja, avtobusov in gondole.

Podražitve niso prijetne, a so zaradi splošnih razmer nujne, meni Eva Lozina z liste Arsenovič za Maribor, ki dodaja, da bi dražje parkiranje mestu koristilo:

"Mi zasledujemo s parkiranjem in z vsem neko vizijo mesta, da bi z avtom prišel le, ko je neizogibno."

Zato pa bi morali paziti pri podražitvah avtobusov, meni Karin Jurše z Gibanja Svoboda:

"Cene vozovnic pri šoferju in cene za eno in deset voženj morajo ostati v predprodaji enake, saj smo mnenja, da je treba najprej ljudi pripraviti do tega, da začnejo uporabljati avtobuse."

Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Evrope opozarja na neprimernost trenutne ureditve parkiranja:

"Parkiranje čez dan je plačljivo za nekoga, ki gre čez dan po knjigo v knjižnico ali kupiti otroško obutev, po 19. uri pa nekomu, ki gre na pivo, mesto to parkiranje časti."

Zato predlaga ugodnosti za nujne opravke. Gondolo pa bi občina izvzela iz gospodarske javne službe, kar skrbi sekretarja SDS Luko Simoniča:

"Potem pa se bo zgodila 200-odstotna podražitev, podražil jo bo Marprom, ker jo bo lahko, ne pa mestni svet zdaj, ki lahko podražitev zavira."

V Listi kolesarjev in pešcev pa ob uskladitvah cen, ki so neizbežne, pričakujejo razvoj infrastrukture:

"Dražimo parkiranje, hkrati pa ne nudimo neke alternative občanom. Nimamo garaž, nimamo park + ride sistemov,"

je povedala mestna svetnica Tjaša Gojkovič.